Numărul companiilor care au intrat în insolvență în primele nouă luni ale anului a scăzut cu aproape 21% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar incidența insolvențelor la mia de companii rămâne de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene. Conform datelor Registrului Comerțului, au intrat în insolvență aproape 6.000 de companii anul acesta, cele mai multe fiind din București (un total de 1.205, cu 11,1% mai puțin decât în primele nouă luni ale anului trecut), din județul Bihor (422, în creștere cu 5,6%) și Iași (354 de firme, în urcare cu 11,3%).

De asemenea, un număr dublu de companii, mai exact 12.700, și-au suspendat activitatea, numărul fiind cu 2,5% mai mic decât cel de anul trecut. Numărul companiilor care s-au dizolvat este chiar mai mare, de 23.600, în creștere cu 23,6% față de 2015, cele mai multe cazuri fiind tot în Capitală, cu un total de 5.156. 

Problema țării noastre este că incidența insolvențelor la mia de companii, de 23, este încă foarte mare, iar în regiunea noastră doar Serbia ne depășește. „România are în continuare o incidență a insolvențelor la 1.000 de firme active de peste trei ori mai mare decât media pe plan regional. Polonia, cu care ne putem compara cel mai bine, care are înregistrate de aproape patru ori mai multe companii active, are sub 1.000 de companii insolvente în fiecare din ultimii zece ani. Numărul companiilor insolvente din România, într-un singur an, este aproape egal cu totalul insolvențelor deschise în Polonia în zece ani“, spune Iancu Guda, Services Director la Coface România. 

Datele arată că firmele din Polonia beneficiază de un climat economic mult mai stabil decât cele din România, chiar dacă anul acesta PIB-ul polonez va înregistra o creștere mai mică decât anul trecut, de 3,2% față de 3,6%. Economia Poloniei se bazează în proporție de 58% pe consumul intern, iar exportul este mai puțin important, iar acest lucru se traduce printr-o capacitate de rezistență mai mare la șocurile externe, cu ar fi Brexit-ul. 

Insolvențe în servicii

Sectorul de insolvențe de la noi a fost modificat puternic în ultima lună după intrarea în această situație a companiilor RADET, Hidroserv și ELCEN, societățile implicate în furnizarea de utilități pentru locuitorii Capitalei. Conform Casei de Insolvență Transilvania (CITR), intrarea acestora în insolvență a dus la urcarea sectorului de servicii pe locul al doilea în clasamentul insolvențelor din țara noastră, cu o pondere de 22% (după ce, în primul semestru ponderea era de 18%). Pe primul loc în top rămâne industria, cu 55%. „Ne așteptăm ca intrarea în procedură de insolvență a acestor trei companii mari să modifice topul insolvențelor pe 2016. Industria continuă să ocupe primul loc, însă serviciile vin puternic din urmă“, spune Andreea Cionca, managing partner la CITR, care adaugă că impactul societăților insolvente nu mai este dat de numărul lor, ci de dimensiunea fiecăriu business în parte. 

Pe lângă RADET și Hidroserv, în procedură de insolvență se mai află 44 de companii din sectorul serviciilor cu impact asupra economiei. Valoarea activelor imobilizate ale acestor companii este de peste 2,28 miliarde lei, cifra de afaceri se ridică la 2,52 miliarde lei, iar numărul angajaților este de 11.588 de persoane. Majoritatea, adică 40,9% își desfășoară activitatea în București, 16,3% în Muntenia, 16,3% în centru țării, 11,3% în Moldova, 6,81% în Oltenia, 6,8% în Crișana, 4,5% în Dobrogea și 2,2% în Banat. 

Cele 44 companii lucrează în serviciile de intermedieri, respectiv comerțul cu mașini, echipamente industriale, combustibili și minereuri, în IT, mai exact în prelucrarea datelor, în administrarea paginilor web și activități conexe, în instalații, respectiv instalații electrice, sanitare, de încălzire și aer condiționat, în transport și în reciclare. Desigur, există insolvențe și în sectorul de restaurante și hoteluri, însă acestea sunt mai puține. 

Datele CITR arată că mai sunt 29 de companii cu impact în sectorul de servicii care au cereri pe rol în instanță pentru intrarea în insolvență. Acestea au active imobilizate în valoare de 670 milioane lei, au 2.844 de angajați și o cifră de afaceri de 285 milioane lei.

55% este ponderea industriei  în totalul insolvențelor  din țara noastră, urmată de sectorul serviciilor, cu 22%