Numărul contractelor de muncă suspendate a urcat, marţi, la 146.314, cu 3.832 mai multe decât luni, potrivit datelor înregistrate la Inspecţia Muncii în data de 16 iunie, transmise de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Cu o zi înainte, numărul contractelor de muncă suspendate era de 142.482.

Din cele 146.314 contracte de muncă suspendate anunţate marţi, un număr de 29.149 erau din industria prelucrătoare, 33.754 din sectorul hoteluri şi restaurante, iar 14.385 din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

Un nou beneficiu pentru angajații aflați în șomaj tehnic

Salariaţii aflaţi în şomaj tehnic pot primi tichete de masă în cazul decretării stării de asediu sau a stării de urgenţă, însă rămâne la aprecierea angajatorului acordarea acestor categorii de drepturi, în funcţie de activitatea sa economică, potrivit unui proiect adoptat, marţi, de plenul Senatului.

Cine a inițiat proiectul

Proiectul, iniţiat de deputaţi PSD, independenţi, USR şi UDMR, are ca obiect de reglementare „acordarea tichetelor de masă salariaţilor aflaţi în şomaj tehnic ca urmare a decretării stării de asediu sau a stării de urgenţă, atât pe durata, cât şi ulterior acestora, prin instituirea unor derogări de la prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, precum şi de la dispoziţiile Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare”, conform raportului de admitere dat în comisia de specialitate.