Germania: Lucrăm la impunerea unui embargo, cu măsuri care să îl afecteze zilnic pe Putin

„Lucrăm la impunerea unui embargo, cu măsuri care să îl afecteze zilnic pe Putin. Suntem pe drumul cel bun şi săptămâna aceasta vom face mai multe progrese în acest sens.

Lucrăm la independenţa faţă de gazele, cărbunele şi petrolul ruseşti”, a spus Robert Habeck, potrivit BBC.

Acesta a explicat că înainte de conflictul militar din Ucraina, 35% din petrolul Germaniei provenea din Rusia, însă acum importurile ruse au scăzut la 25%. De asemenea, dependența de gazele ruseşti a scăzut de la 55% la 40%.

Reamintim că, recent, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat că agresiunile militare ruse din Ucraina nu trebuie nepedepsite, motiv pentru care blocul comunitar trebuie să ia în discuție urgent interzicerea importurilor de gaz rusesc.

Lovitură totală pentru Vladimir Putin! Decizia Germaniei surprinde pe toată lumea: Trebuie să existe un răspuns

Oficiali ucraineni și europeni au acuzat trupele rusești de crimă la Bucea, un oraș de lângă Kiev, scrie Reuters, care adaugă că ministrul german al Apărării a precizat că Uniunea Europeană trebuie să aibă un răspuns cu privire la aceste atrocități.

Potrivit lui Christine Lambrecht, blocul comunitar trebuie să ia în discuție interzicerea importurilor de gaz rusesc.

„Trebuie să existe un răspuns. Astfel de crime nu trebuie să rămână fără răspuns”, a declarat duminică ministrul Christine Lambrecht, într-un interviu pentru televiziunea publică germană ARD.

Însă, Christian Sewing, preşedintele Asociaţiei Băncilor Germane (BDB), a informat la început de săptămână că Germania s-ar putea confrunta cu o recesiune severă în cazul în care va exista o oprire a importurilor sau a livrărilor de gaze naturale şi petrol din Rusia.

Cea mai mare economie europeană s-ar putea confrunta cu o recesiune severă. Germania este dependentă de importurile ruse

Așadar, directorul general al Deutsche Bank a avertizat că cea mai mare economie europeană este puternic dependentă de importurile de energie din Rusia.

În acest context, băncile din Germania, alături de grupurile industriale,şi-au exprimat temerile privind posibila întrerupere a livrărilor, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

De asemenea, Christian Sewing a afirmat în calitate de preşedinte al BDB că instituţiile financiare se aşteaptă la o creştere mult mai lentă anul acesta, de aproximativ 2%, din cauza războiului din Ucraina.

Situaţia s-ar putea înrăutăţi şi mai mult

„Situaţia s-ar putea înrăutăţi şi mai mult dacă importurile sau a livrările de gaze şi petrol din Rusia vor fi oprite. O recesiune semnificativă în Germania ar fi atunci de neevitat. Problema măsurilor de sprijin guvernamental pentru companii şi sectoare va deveni atunci chiar mai urgentă”, a declarat Sewing.

Din acest motiv, el a cerut din nou BCE să acţioneze pentru a combate inflaţia. Sewing spune că BCE ar trebui să încheie curând programul de achiziţionare de active şi să transmită un indiciu privind ratele dobânzilor.

„Un indiciu este necesar urgent”, a completat preşedintele BDB.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis, la şedinţa de politică monetară din 10 martie, că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%. Următoarea reuniune a BCE este programată în 14 aprilie.

Datele preliminare ale Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nivel record

Amintim că datele preliminare ale Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins nivelul record de 7,5% în martie, de la 5,9% în februarie, în timp ce analiştii estimau un nivel de 6,7% pentru luna trecută.

Trebuie menționat că este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.