Dacă totul decurge conform planului, Comisia Europeană (CE) va aproba miercuri, 27 aprilie, demararea procedurii privind statul de drept împotriva Ungariei, iar comisarul pentru buget Johannes Hahn va trimite în aceeaşi zi o notificare oficială din partea Executivului de la Bruxelles Guvernului ungar.

Procesul va dura 6 până la 9 luni. Ce riscă apoi Ungaria?

Odată cu aceasta va începe un proces cu o durată de 6-9 luni, la sfârşitul căruia Consiliul Uniunii Europene, format din reprezentanți ai guvernelor statelor membre, poate sancționa Ungaria prin suspendarea sau blocarea unei părți din ajutorul UE dacă se dovedește că încălcarea anumitor norme ale statului de drept aduc atingere directă intereselor financiare ale UE.

Activarea mecanismului privind statul de drept a fost anunţată de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la începutul lunii aprilie, în Parlamentul European. În acest proces va fi implicată, deocamdată, Ungaria.

Factorii de decizie de la Bruxelles susțin de mult timp că scopul procedurii nu este de a sancționa, ci de a preveni, de a rezolva problemele prin negocieri.

Comisia Europeană aşteaptă modificarea reglementărilor naţionale în conformitate cu regulile UE

Trimiterea scrisorii nu înseamnă că CE a decis deja impunere, cu siguranță, a unei sancţiuni împotriva Ungariei. Prin primul său contact, Comisia Europeană vrea să exercite presiuni asupra Guvernului Orbán pentru a respecta valorile şi regulile comunitare, şi în consecinţă pentru a modifica legile.

Johannes Hahn a reiterat la o conferinţă de presă susţinută în urmă cu câteva săptămâni că nu este planificată întreprinderea unor demersuri, că este devreme pentru a face speculaţii cu privire la sume şi că Bruxelles-ul se aşteaptă, în prima etapă, la modificarea reglementărilor naţionale în conformitate cu regulile UE.

Potrivit informaţiilor ziarului ungar Népszava, în scrisoarea care urmează să fie adresată miercuri, Budapestei, Comisia Europeană va enumera mai puţine îngrijorări faţă de scrisoarea administrativă trimisă anul trecut, în noiembrie, în care erau cuprinse şi anumite întrebări, începând cu vânzarea planificată a Budapest Airport Zrt. şi până la externalizarea universităților către fundații.

Viktor Orban trebuie să răspundă la scrisoarea oficială în termen de trei luni

În actuala scrisoare, Comisia Europeană va ridica, probabil, problema legată de anomaliile privind achiziţiile publice, neregulile privind vănzările terenurilor agricole şi deficienţele în cooperarea cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Guvernul ungar va avea la dispoziţie cel mult trei luni pentru a răspunde la această scrisoare.

Potrivit regulamentului de procedură, posibilitatea de suspendare sau blocare a banilor se aplică angajamentelor financiare și plăților efectuate după 1 ianuarie 2021, respectiv în cazul granturilor UE primite de Ungaria după această dată.