Aceasta a fost una dintre declaratiile premierului Calin Popescu-Tariceanu cu prilejul lansarii in dezbatere publica a Strategiei Nationale de Export (SNE). Premierul si-a aratat nemultumirea legata de felul in care a fost aplicat acest proiect pana acum.





“Nu putem sa stam si sa contemplam, sa facem strategii, sa elaboram documente si dupa aceea totul sa intre in sertar si sa ne vedem fiecare de treaba ca si pana atunci”, a declarat Tariceanu.



Premierul a cerut atat reprezentantilor Guvernului cat si mediului de afaceri sa se implice ferm si in punerea in practica a Strategiei.



Strategia Nationala de Export include modalitati pentru cresterea valorii adaugate a exporturilor romanesti, prin implementarea unor standarde de calitate recunoscute international si prin recapitalizarea companiilor private.



Tariceanu a avertizat Ministerul Economiei si Comertului ca mai are la dispozitie o saptamana pentru a pentru a pune in functiune grupurile de lucru pentru activarea birourilor de expansiune economica. El si-a exprimat nemultumirea fata de felul in care decurge acest proiect la a carui lansare a participat de altfel in luna mai a acestui an.



Rolul birourilor de expansiune economica este sa pregateasca terenul pentru ca firmele romanesti sa poata dezvolta afaceri in strainatate.



“Nu cred ca este firesc sa asistam si sa vedem numai investitii straine in Romania. Nu ne putem imagina de ce nu am putea sa facem investitii romanesti in strainatate “, a precizat premierul Tariceanu.



Pe plan intern, strategia vizeaza cresterea productivitatii muncii si a competitivitatii produselor romanesti. Executivul urmareste in acest sens indeplinirea obiectivelor agendei Lisabona, prin intensificarea transferului de noi tehnologii si prin sporirea investitiilor in cercetare si inovatie.



Pe plan extern, aceasta tinteste dezvoltarea relatiilor cu UE si recuperarea pietelor din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Seful executivului crede ca Romania poate beneficia de schimbarea structurii de import a tarilor Uniunii Europene, in special prin relocalizarea unui segment de componente si produse semi-fabricate catre tarile Europei Centrale si de Est.





Sursa: Capital, 6 septembrie 2005