Așa cum cum au descoperit naziștii în 1941, iarna aduce mizerie și înfrângere, potrivit unei analize publicate de Salon. Concluzia publicației americane este că iarna care vine nu va fi mai bună pentru Putin, decât a fost iarna lui 1941 pentru Hitler, iar ”Mama Natură” are întotdeauna ultimul cuvânt.

În următoarele luni, nimic nu va mai arăta în Ucraina ca acum. Ploile și zilele lungi, fără nicio rază de soare, vor transforma terenurile în mlaștini, iar câmpurile vor deveni noroioase și mocirloase. Va fi exact ca atunci când Rusia a invadat Ucraina, la începutul primăverii, înainte ca recoltele să fie plantate și să înceapă să crească.

Aceleași noroaie în care s-au năclăit naziștii în 1941

Rușii nu au cum să uite cu ce s-au confruntat în acele zile de sfârșit de februarie, început de martie. Imaginile surprinse din aer, cu convoaie interminabile de camioane, cisterne și vehicule blindate care șerpuiau pe drumurile aflate la nord de Kiev, au fost văzute de o lume întreagă. Cele care îndrăzneau se se aventureze pe lângă asfalt, se împotmoleau în noroaie, de unde cu greu mai puteau fi scoase. Aceleași noroaie în care s-au năclăit naziștii în 1941, după ce armata feldmareșalului von Rundstedt a capturat Kievul și Harkovul.

Hitler a lansat ”Operațiunea Barbarossa” în iunie 1941. Până la sfârșitul lunii iulie, armata din nord, condusă de feldmareșalul Wilhelm Ritter von Leeb, se afla la doar 95 de km de Leningrad, obiectivul său. Până în septembrie, von Rundstedt luase Kievul, iar până în octombrie Harkovul.

Coșmarul avea să se arate odată cu prima zăpadă

La nord, atacul asupra Leningradului a stagnat, iar Hitler a ordonat ca orașul să fie decuplat de restul Rusiei. Așa a început asediul asupra Lenigradului, care avea să dureze peste 800 de zile.

Atacul asupra Moscovei stagnase și el. Și, pe măsură ce se apropia luna noiembrie, drumurile din jurul capitalei sovietice s-au transformat în ceea ce istoricii ar descrie drept „șuvoaie de noroi”. Liniile de aprovizionare ale lui Hitler și trupele sale au fost puse la cea mai grea încercare, iar pentru armata germană coșmarul avea să se arate în adevărata sa splendoare odată cu prima zăpadă și temperaturile scăzute din decembrie.

Pentru Rusia de azi, asta ar trebui să sune familiar

Ar putea fi acest episod al istoriei o lecție pentru Vladimir Putin? Posibil. Hitler susținea că războiul împotriva Uniunii Sovietice era unul de „anihilare”, de distrugere totală a tot ceea ce iese în cale. Armata sovietică era mai slabă. Forțele sale aeriene au dispărut după ce atacurile inițiale au doborât mii de avioane la sol. Dar rușii luptau la ei acasă și aveau avantajul unei populații care era de partea lor împotriva invaziei naziste.

Pentru Rusia de azi, asta ar trebui să sune familiar. O armată ucraineană mult mai slabă a reușit să rețină piept asaltului rusesc asupra Kievului. Rușii nu au luat încă Harkivul și au fost contracarați oraș după oraș pe frontul de est. Rusia pare să ducă acum propriul război de anihilare asupra orașelor ucrainene și a populației civile, dar nimic nu arată că hotărârea ucrainenilor dă semne că ar slăbi.

Noroi, mocirlă, zăpadă, gheață, vehicule cu motoare înghețate, soldați epuizați

Serviciile de informații britanice au informat recent că Rusia a lansat cel puțin 20 de rachete în Ucraina din pozițiile pe care le deține în Belarus. New York Times a scris că forțele ruse folosesc centrala nucleară Zaporojie ca poziție de tragere pentru a bombarda forțele ucrainene. De asemenea, oficiali ai serviciilor de informații din SUA cred că Rusia pierde „sute de oameni zilnic” în Ucraina și își reduce dramatic numărul locotenenților și căpitanilor, oamenii care comandă infanteria și unitățile blindate în război.

Acestea nu sunt semne bune pentru Vladimir Putin. O armată care se descurcă bine din punct de vedere strategic nu trebuie să se ascundă în spatele reactoarelor nucleare sau să tragă asupra teritoriului inamic din baze aflate peste graniță. Putin se va confrunta acum cu aceleași obstacole vechi de când lumea care i-au dat bătăi de cap lui Hitler: noroi, mocirlă, zăpadă, gheață, vehicule cu motoare înghețate care nu pornesc, o artilerie înghețată care nu va putea funcționa și soldați tot mai epuizați, care nu mai doresc să lupte.

Hitler a avut ”Operațiunea Barbarossa”. Putin are „operația sa militară specială”. Indiferent cum și-ar numi liderii un război, ”Mama Natură” va avea ultimul cuvânt.