Șoferii sancționați în Austria, sunt obligați de autoritățile române să își plătească amenzile

Pe data de 26 iunie 2020, un cetățean român a depăşit cu 14 km/h viteza legală maximă admisă de 100 km/h în zona Gemeinde Trebesing, StraBennummer. A10, StraBenkilometer: 131,921 – Tauernautobahn Fahrtichtung: Spittal an der Drau, fiind sancționat cu o amendă în valoare de 110 euro. El s-a întors în România, fără să își achite amenda primită în Austria, însă autoritățile austriece au apelat la justiția română ca să recupereze contravaloarea amenzii.

Judecătoria Podu Turcului, arondată Curții de Apel Bacău, a admis o cerere de recunoaşte a deciziei de impunere a unei amenzi în valoare de 110 euro emisă de Bezirkshauptmannschaft Spittal an der Drau din Austria în data de 20 august 2020. Judecătoria Podu Turcului a convertit amenda în moneda naţională, apoi l-a obligat pe șoferul român să plătească 536 lei autorităților austriece.

Articolul 292 din Legea nr. 302/2004 prevede că „(1) punerea în executare a unei sancţiuni pecuniare aplicate pentru încălcarea de către o persoană fizică sau juridică a unor norme de drept penal sau a altor norme legale se realizează în temeiul dispoziţiilor prezentei secţiuni, dacă sancţiunea pecuniară constă într-o sumă de bani de cel puţin 70 de euro sau echivalentul în lei al acestei sume.”

În plus, potrivit articolului 298, alineatul 1 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, „autorităţile judiciare române de executare recunosc o hotărâre fără alte formalităţi şi iau imediat toate măsurile necesare pentru executarea acesteia, cu excepţia cazului în care constată că este aplicabil unul dintre motivele de nerecunoaştere sau neexecutare prevăzute la articolul 299.”

Șoferii care circulă cu permisul auto expirat în Spania, primesc amendă de 500 de euro

În contextul în care, în această vară, traficul va fi cu 1,75% mai intens decât vara trecută, vor exista mai multe controale, adică mai multe șanse ca șoferii să fie amendați, dacă nu respectă regulile de circulație, dacă nu au anumite documente importante la îndemâna lor sau dacă umblă cu ele expirate.

Din martie 2022, Direcția Generală de Trafic (DGT) a anunțat că toți șoferii care se plimbă prin Spania trebui să aibă mereu cu ei: permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al vehiculului lor, cardul ITV cu aviz actualizat, asigurarea auto și polița de plată. În caz contrar, riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 10 euro și 500 de euro și să își piardă punctele de pe card. Șoferii sunt sfătuiți să aibă mereu la ei permisul de conducere atât în format fizic, cât și pe telefonul mobil, folosind aplicația miDGT, în caz de orice.

În cazul în care circulați prin Spania fără permis auto, primiți amendă de 10 euro, dacă circulați cu permis auto expirat, primiți amendă de 200 de euro. Dacă circulați fără certificat de înmatriculare, primiți amendă de 10 euro, dacă circulați fără autorizația administrativă de circulatie, primiți amendă de 500 de euro, iar dacă circulați fără cardul electronic ITV, primiți amendă de 10 euro, dacă circulați cu el expirat, primiți amendă de 200 de euro.