Acestea pierd, însă, dreptul de a mai deține un permis, dacă suferă de demență sau de maladia Alzheimer. Aceste concluzii se bazează pe o analiză a datelor raportate de poliție privind persoanele de peste 70 de ani, din Japonia, din iulie 2012 până în decembrie 2019.

„Măsurile de siguranță trebuie consolidate și pentru bicicliștii și pietonii mai în vârstă”, spune autorul studiului, dr. Haruhiko Inada de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. „De asemenea, ar trebui să oferim persoanelor în vârstă îngrijirea necesară pentru a se fi pregătite atunci când nu li se mai reînnoiește permisul și trebuie să aleagă mijloace de transport alternative sigure”, explică el.

Numărul accidentelor auto a scăzut doar în rândul șoferilor de sex masculin

Studiul din Jurnalul Societății Americane de Geriatrie a constatat că numărul accidentelor auto a scăzut doar în rândul șoferilor de sex masculin, după implementarea programului. În schimb, mai mulți pietoni și bicicliști au fost răniți, deoarec cei care aveau deficiențe cognitive au ales varianta bicicletei.

Japonia, țara cu cea mai îmbătrânită populație din lume

În Japonia, începând cu 2017, persoanele cu vârasta de peste 75 de ani, care au fost testate pozitiv pentru tulburări cognitive, trebuie să se prezinte la un medic.

Dacă sunt diagnosticate cu demență sau Alzheimer, permisele de conducere le pot fi suspendate. Astfel, în ultimii ani s-a constat că au existat cu aproximativ 3.670 de accidente auto mai puțin, mai ales în rândul șoferilor de sex masculin.

Numeroase boli anulează dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice

Au existat aproximativ 959 de accidente suplimentare care au implicat pietoni și bicicliști de ambele sexe, afectând în principal bărbații cu vârsta între 80 și 84 de ani și femeile de peste 80 de ani.

„După martie 2017, numărul accidentelor auto care a implicat acest segment de populație a scăzut în rândul bărbaților în vârstă, nu și în rândul femeilor”, spune dr. Inada.

După cum conducătorii auto știu deja, există numeroase boli care anulează dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice. De exemplu, persoanelor care suferă de boli cardiovasculare sau diabet zaharat le este dificil să obțină permisul auto. Există însă o altă afecțiune aflată pe lista bolilor care pot da interdicție șoferilor de a conduce un autovehicul.

Epilepsia este o boală cronică a creierului, care afectează aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume, conform OMS. Boala se caracterizează frecvent prin convulsii recurente – episoade scurte de mișcări involuntare, care pot implica o parte a corpului (parțial), sau întregul corp (criză generalizată). Și alte afectiuni neurologice pot afecta creierul si sistemul nervos. Scleroza multiplă și boala Parkinson pot provoca mișcări întârziate, judecată slabă, memorie alterată și confuzie.