Se spune că secretul preparării unui piure bun începe cu alegerea cartofilor. Cel mai bun piure se face din cartofi albi, care se simt grei în mână. Acestea sunt cele mai mari greșeli pe care le facem când preparăm piure de cartofi.

1. Nu ați spălat cartofii

Poate părea o ciudățenie, dar mulți bucătari sar peste spălarea cartofilor. La urma urmei, cartofii se fierb în apă, deci nu este suficient că vor sta în apă? Se pare că nu. Este foarte important să îi spălați și înainte de a-i arunca în oală. În timpul procesului de gătire, murdăria de pe coaja cartofului va pluti, iar bucățile de cartofi vor absorbi murdăria și mirosurile,  potrivit Allrecipes.

2. Ați folosit un singur tip de cartof

Cartofii conțin amidon. Tipurile de amidon, cum ar fi russet și Idaho, sunt ideale pentru cartofi copți și chiar pentru cartofi prăjiți. Cartofii cerați, cum ar fi cartofii noi și cartofii roșii, au o aromă mai bună și își păstrează forma când sunt gătiți.
Pentru cel mai bun piure de cartofi ar fi bine să folosiți o combinație între două tipuri de cartofi. Cartofii roșii vor contribui la o textură ușoară și pufoasă, în timp ce cartofii albi vor conferi piureului aromă plăcută și cremozitate.

3. Nu ați condimentat apa în care au fiert

Pe măsură ce cartofii se gătesc, eliberează o cantitate mare de amidon în apa de gătit. Ceea ce rămâne la sfârșitul fierberii, este o apă aproape vâscoasă. Este bine să adăugați aproximativ o lingură de sare pentru fiecare kilogram de cartofi. Piureul nu va mai avea nevoie de așa de multă sare dacă au fost fierți în apă sărată.

4. Ați pus cartofii direct în apă clocotită

Dacă mai întâi fierbeți apa și apoi adăugați cartofii, nu veți obține textura ideală pentru piure. Apa clocotită va găti rapid exteriorul cartofului, lăsând interiorul nefiert.
Puneți toate bucățile de cartofi într-o oală și umpleți-o cu apă, acoperind cartofii pe care îi fierbeți. Astfel, se vor fierbe uniform.

5. Ați folosit aparatul greșit pentru a pasa cartofii

Este una dintre greșelile frecvente. Cu o furculiță sau un pasator de cartofi riscați să obțineți o textură inconsistentă, lăsând unele bucăți de cartof nezdrobite. Și mai greșit este dacă folosim un mixer vertical. Rezultatul va fi un piure ca un clei, extrem de lipicios. Cel mai bine ar fi să folosiți o mașină de tocat.

6. Ați pus în piure doar unt

Untul ajută la îmbogățirea texturii cartofilor. Dar nu ar trebui să folosiți untul ca unicul produs lactat în piure. Luați în considerare și o lingură de smântână sau chiar brânză de capră pentru a obține cea mai bună aromă și cea mai cremoasă textură.

7. Îi opriți din fierbere prea devreme

Cartofilor nu le place să fie gătiți prea mult. Se prind repede și pot deveni lipicioși. Dacă trebuie să grăbiți pregătirea lor pentru ca piureul să se poată face mai repede, puteți spăla și tăia cartofii înainte de a face friptura. Țineți-i acoperiți. Când sunt gata de gătit, scurgeți apa, adăugați apă proaspătă și puneți-i la fiert.