Cercetătorii au descoperit acum o legătură între îndulcitorii artificiali și cancer.

Astfel, conform studiului, pentru persoanele care consumă regulat îndulcitori artificiali, există un risc cu 13% mai mare de cancer, scrie Daily Mail. Care sunt, așadar, cei mai periculoși îndulcitori artificiali și ce au mai aflat cercetătorii din Franța.

Acest risc crescut a fost observat în cazul unor îndulcitori extrem de consumați, precum aspartamul și acesulfam-K, ambii folosiți pentru îndulcirea unor băuturi răcoritoare precum Diet Coke și Coke Zero, dar și în produse precum iaurturi dietetice și chiar în brânză.

Cercetătorii francezi au analizat dieta și dosarele de sănătate aparținând unui număr de 102.865 de adulți francezi, cu o vârstă medie de 42 de ani. Trei sferturi dintre aceștia erau femei. Datele au fost adunate într-un studiu nutrițional.

982 cancere de sân, 403 cancere de prostată și 2.032 cancere legate de obezitate

Cercetătorii au comparat aportul de îndulcitori artificiali cu diagnosticele de cancer raportate de participanți până în ianuarie 2021. Aproximativ 37% dintre participanți au consumat cu bună știință îndulcitori artificiali cel puțin o dată pe zi.

Până la sfârșitul studiului, 3.358 au fost diagnosticați cu cancer, vârsta medie la momentul în care a fost constatată boala lor fiind de 59,5 ani. 982 au fost cancere de sân, 403 au fost cancere de prostată și 2.032 au fost cancere legate de obezitate.

Aspartamul și acesulfam-K, de aproximativ 200 de ori mai dulci decât zahărul

Datele acestui studiu au sugerat că persoanele care consumau cantități mai mari (de obicei 79 mg pe zi) de îndulcitori artificiali aveau un risc cu 13% mai mare de cancer general, comparativ cu cei care nu au avut deloc.

Cei mai nocivi îndulcitori au fost aspartamul și acesulfam-K, care sunt de aproximativ 200 de ori mai dulci decât zahărul.

„Descoperirile nu susțin utilizarea îndulcitorilor artificiali ca alternative sigure pentru zahăr în alimente sau băuturi și oferă informații importante pentru a aborda controversele cu privire la potențialele lor efecte adverse asupra sănătății”, explică autorii studiului.

Nu sugerează că ar trebui să întoarcem spatele îndulcitorilor artificiali

Studii anterioare pe oameni nu au găsit o astfel de asociere, iar experții britanici susțin că nici acum că nu ar fi fost găsită o legătură cauzală. Experți independenți din Marea Britanie au subliniat câteva limitări ale studiului, susținând că acest studiu „nu dovedește și nici măcar nu sugerează că ar trebui să întoarcem spatele îndulcitorilor artificiali”.

Fiona Osgun, expert la Cancer Research UK, a declarat: „Acest studiu amplu a sugerat că există o asociere între unii îndulcitori artificiali și cancer, dar asta nu înseamnă că aceștia duc la cancer sau că oamenii ar trebui să-i evite”.