Semnarea contractului pentru administrarea Fondului Proprietatea a intrat din nou în impas, deşi procesul trebuia să se finalizeze la începutul anului.

Enache Jiru, şeful comisiei de selecţie a administatorului Fondului Proprietatea (FP) a trimis Fondului o scrisoare prin care anunţă că a renunţat la împuternicirea dată de guvern pentru semnarea contractului cu Franklin Templeton, instituţie care a căştigat selectia de oferte  demarată la sfârşitul lui 2008.

Fondul Proprietatea a înregistrat documentul prin care domnul Enache Jiru a renunţat la împuternicirea acordată de către Adunarea Generală a Acţionarilor”, se arată într-un comunicat al Instituţiei.

Jiru a fost numit la şefia comisie de selecţie la începutul anului, fiind propus de PSD – partid căruia îi revenea acest post potrivit protocolului de colaborare al fostei coaliţii. Prin vocea lui Mircea Ursache, fost preşedinte al AVAS, partidul n-a fost de acord cu semnarea contractului de administrare.

Una din principalele atribuţii ale administratorului ar fi fost listarea FP la bursă. Însă, în condiţiile în care există planuri de reorganizare a companiilor din sectorul energetic controlate de stat, nici structura portofoliului Fondului nu mai este clară.

Fondul Proprietatea a fost fondat în 2004 cu scopul de a despăgubi proprietarii de imobile naţionalizate. Despăgubirile să dădeau în acţiuni, la valoarea nominală, până la listare, şi ulterior în funcţie de cotaţiile de pe bursă. Foştii proprietari, despăgubiţi în acţiuni, au văzut cum valoarea acestora s-a erodat cu peste 20% ca urmare a devalorizării participaţiilor deţinute de Fond.