Economia mondiala cunoaste un paradox in aceste zile, cand cotatia petrolului variaza in jurul valorii de 70 de dolari pe baril. Marile puteri nu s-au prabusit sub povara costurilor energetice, ba, mai mult, continua sa creasca. Explicatia unanima a analistilor este ca economiile din Europa, America de Nord si Japonia au devenit mai putin dependente de “aurul negru” ca la sfarsitul anilor ‘70, cand OPEC a aruncat pretul titeiului in aer. Romania se afla departe de performantele economiilor dezvoltate, ceea ce face ca orice crestere a pretului barilului sa ne afecteze la buzunar mai mult decat pe nemti sau pe japonezi. Atenuarea dependentei de petrol ar trebui deci sa fie prioritara pentru actualul guvern.

In primul rand, este necesara cresterea eficientei energetice. Cu alte cuvinte, eliminarea risipei de energie. In Vest, cine vrea sa-si izoleze casa, primeste ajutor (chiar si in mod indirect) de la stat. Producatorii sunt stimulati prin diferite parghii sa vanda frigidere, aparate de aer conditionat sau masini de spalat din clasa de eficienta A, cea mai economica. Asa castiga si consumatorii, care platesc mai putin pentru factura de energie, dar si statul, care importa mai putine resurse energetice. “Investind un euro intr-un proiect de crestere a eficientei energetice, se poate obtine o reducere a efortului financiar pentru achizitia de resurse primare de 1,26 euro”, arata Florin Pop, director general al Energo Eco, firma specializata in proiecte de eficienta energetica. Potrivit acestuia, potentialul de economisire la nivelul economiei nationale se ridica la 30-40 % din consum! Desi avem institutii precum Agentia pentru Conservarea Energiei sau Agentia pentru Managementul Energetic, nu exista nici o lege care sa-i stimuleze pe romani sa economiseasca energia. Am cerut amanunte de la Ministerul Economiei si Comertului cu privire la proiectele concrete in domeniul eficientei energetice, dar nu am primit raspuns pana la inchiderea editiei.

Toata inertia de la nivelul autoritatilor se rasfrange, deloc surprinzator, in buzunarele noastre. In acest an vom plati aproape patru miliarde de euro pentru cumpararea de petrol, gaze naturale sau motorina.

O alta cale de “eliberare” de monopolul combustibililor fosili este stimularea surselor alternative si regenerabile de energie. tarile europene folosesc uleiul de rapita pentru a face biodiesel, un combustibil destinat sa inlocuiasca motorina. Alte tari amesteca etanol, un alcool obtinut din trestie de zahar sau porumb, cu benzina, fapt care reduce consumul de combustibili fosili. “Folosesc si eu uleiul de rapita in loc de motorina, dar, de cand s-a scumpit petrolul, cererea de biodiesel a explodat in Germania. Prefer acum sa export tona de ulei brut de rapita cu 600 de euro, decat sa umplu rezervorul tractorului”, arata Adrian Porumboiu, producator agricol ce lucreaza anual 40 de mii de hectare. Daca ar fi existat stimulente din partea staului, evident ca uleiul de rapita ar fi ramas in tara, inlocuind cateva zeci de mii de tone de petrol scump. “Eu obtin independenta energetica daca cultiv 10% din suprafata cultivata cu rapita sau 5%, cu porumb. Nu exista insa procesatori care sa faca biodiesel si etanol”, spune Lucian Buzdugan, directorul firmei TCE, care lucreaza peste 55 de mii de hectare in Insula Marea Brailei.

Situatia este pe cale sa se schimbe. Strainii au vazut mai bine ca noi potentialul agriculturii romanesti. Grupul portughez Martifer a anuntat demararea unui proiect, in valoare de 47 de milioane de euro, pentru construirea unei rafinarii specializate in productia de biodiesel, in sudul tarii. Potrivit conducerii firmei, rafinaria va asigura o treime din necesarul de combustibil ecologic al Romaniei. Potrivit normelor europene, Romania trebuie sa inlocuiasca benzina si motorina utilizate in transport cu biocombustibil, care ar urma sa reprezinte 2% din consumul total in acest an si 20% in anul 2020. Alte planuri pierdute in ceata se refera la continuarea lucrarilor la Centrala Nucleara de la Cernavoda (care ar aduce cu 40% mai multa energie electrica in sistem) si stimularea constructiei de mori eoliene, care sa capteze energia vantului. Pana acum, s-a ales praful de toate intentiile din aceste domenii.

“Datorita cererii mari din Germania, prefer sa export uleiul de rapita decat sa il folosesc ca inlocuitor pentru motorina.”


Adrian Porumboiu,

producator agricol



Cum se ecnomiseste energia


Izolarea acoperisului casei 20%

Izolarea podelei 8%

Etansarea ferestrelor 4%

Aparate electrice performante 20%


• Consumatorii romani trebuie sa devina tot mai interesati de aparatele electrice pe care le cumpara. Cele din clasa A consuma cel mai putin.



• 40% din veniturile unei familii se duc pe intretinere si alte utilitati.



• Nu trebuie neglijate nici nevoile individuale. O singura persoana nu are nevoie de un frigider cu un volum mai mare de 150 de litri, in timp ce o familie de trei persoane poate sa isi cumpere o combina de pana la 350 de litri.



• Izolarea locuintei poate aduce economii de pana la 35%. Alte cerinte obligatorii pentru reducerea risipei se refera la dimensionarea optima a centralei de producere a apei calde si a aparatului de aer conditionat.


• Topul celor mai “flamande” aparate electrocasnice cuprinde: masina de spalat, congelatorul, frigiderul si aparatul de aer conditionat.

Ce alternative la petrol au alte state


• Daca in Danemarca energia generata de morile de vant atinge 20%, din necesar in tara noastra fermele eoliene sunt inca de domeniul SF.

• Energia nucleara reduce drastic importul de petrol si gaze naturale. Franta obtine 85% din necesarul de energie electrica din centralele nucleare. SUA au ajuns la 20%, iar Japonia tinde catre 50%.

• Brazilia profita de conditiile optime de cultivare a trestiei de zahar pentru a produce la scara industriala etanol. Peste 60% din masinile braziliene consuma un amestec de bezina si alcool, in proportie de 15- 85 %.

• In 2004, productia de biodiesel din Europa a totalizat aproximativ doua milioane de tone, care a inlocuit importurile de petrol. Pana in 2020, Europa vrea sa utilizeze etanol si biodiesel pentru o cincime din consumul destinat transportului.

• Alte solutii studiate in tarile dezvoltate se refera la folosirea energiei solare, a energei valurilor sau a celei provenite de la vulcani.

• Intre timp, economia romaneasca consuma cu pana la 40 la suta mai multa energie decat Uniunea Europeana pentru obtinerea aceluiasi produs.