"Niciodată nu am pus la îndoială dreptul unor categorii vulnerabile de a fi sprijinite de către stat. Ajutorarea lor, fie că vorbim de persoane cu dizabilităţi, familii nevoiaşe fără venituri la limita sărăciei, şomeri de lungă durată fără alte mijloace financiare este o dovadă de umanitate, de normalitate şi civilitate. Aceşti oameni au nevoie de sprijinul semenilor lor, de crearea unei plase de siguranţă şi de resurse mai consistente de la bugetul de stat decât primesc în acest moment. Iar aceste resurse nu le avem azi şi pentru că beneficiile sociale sunt împărţite fraudulos", a subliniat Pîslaru. 

Oficialul a mai scris că va apăra drepturile obţinute în mod onest, dar va pleda pentru eliminarea fraudelor din sistem. "Potrivit DEX trântor este o persoană care nu vrea să lucreze şi trăieşte din munca altora. Spre disperarea salariaţilor mulţi şi tăcuţi care muncesc pe brânci în ţara noastră, taxele pe care ei pe plătesc sunt redistribuite fraudulos prin beneficii sociale necuvenite şi unui procent însemnat de persoane care profită de sistem sau sunt o clientelă docilă şi resemnată pentru politicieni. Spre disperarea antreprenorilor mulţi şi tăcuţi care creează locuri de muncă, există un număr important de oameni care nu vor sa lucreze pentru că există beneficii sociale care cumulate descurajează munca şi implicarea în societate”, a adăugat oficialul.

Pîslaru a atenționat că resursele financiare sunt limitate şi trebuie ca acestea să ajungă la cei care chiar au nevoie de ele. ”Cine-i jigneşte pe români? Eu, care am o poziţie deschisă şi onestă, explicându-le adevărul pe baza datelor şi cifrelor reale sau politicienii corupţi care le jignesc inteligenţa vânzându-le iluzii false, minţindu-i în faţă că le vor fi crescute fără număr salariile şi beneficiile sociale, deşi ei înşişi ştiu că ele nu vor putea fi onorate. Aceiaşi politicieni care ştiau şi ştiu de fraudele din sistemul de protecţie socială şi nu reacţionează. Dincolo de războiul murdar pe care acuzatorii îl încearcă în apropierea campaniei electorale, sunt convins că românii, îndeosebi profesorii, nu au uitat situaţia de la sfârşitul anului 2008, când aceeaşi politicieni au promovat şi votat majorarea salariilor lor cu 50%, deşi şi atunci ştiau ca acest lucru nu va fi posibil. Urmările le-am văzut cu toţii în aceşti ani”, a scris ministrul. În opinia lui, este nevoie de o nouă clasă politică, fără corupţie, fără captura statului pentru interesele găştii de partid, fără ilegalităţi. 

Această postare este efectul criticilor social-democraţilor la adresa declaraţiilor făcute joi de ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, referitoare la acordarea ajutoarelor sociale, arătând că acestea reprezintă o asumare ''făţişă a urii'', fiind cerută demisia acestuia. Potrivit Agerpres, vicepreşedintele PSD Rovana Plumb i-a solicitat premierului Dacian Cioloş să se delimiteze imediat de declaraţiile ministrului Muncii, care a susţinut că statul plăteşte beneficii unor oameni ''care stau, lâncezesc şi sunt trântori''. 

''Este şocant să auzim un ministru care să se exprime atât de jignitor la adresa cetăţenilor! Ne-am întors la situaţia de acum câţiva ani, când ni se spunea despre pensionari că sunt 'puturoşi'. (…) Credeam că astfel de mesaje, menite să inducă ura şi să instige categoriile sociale una împotriva alteia, reprezintă un accident al trecutului recent. (…) Solicit public premierului să se delimiteze de declaraţiile ministrului Muncii şi să ceară scuze românilor pentru aceste jigniri'', a afirmat vicepreşedintele PSD.

La rândul său, europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă spune că ministrul Pîslaru ''instigă la ură''.  ''Un ministru al Muncii ar trebui să arate grijă faţă de oameni, însă calificarea celor în nevoie ca fiind 'trântori' se află la polul opus. Domnul Dragoş Pîslaru instigă la ură împotriva celor care nu îşi permit prin forţe proprii să ducă un trai decent. Este o declaraţie extrem de gravă şi care aminteşte de abordările extremiste. Un ministru al Muncii ar trebui să fie preocupat să le ofere acestor oameni şanse, nu să îi ostracizeze'', spune lidera delegaţiei PSD din PE, Viorica Dăncilă, potrivit Agerpres. În opinia ei, actualul Guvern a depăşit limitele decenţei în raportarea la cetăţeni.