Ai vazut mai multe locuinte de vanzare, ai ales una si crezi ca pretul cerut de vanzator este cel mai bun. Fii atent insa. Impozitele neplatite, ipotecile, coproprietarii care vin sa-si ceara drepturile sau datoriile uriase la intretinere, toate aceste vicii ascunse pot dubla pretul apartamentului pentru care te-ai grabit sa dai un avans gras sau, si mai grav, sa-l platesti inainte de a vedea toate actele. In plus, unele „boli” ale locuintei, care par la prima vedere usoare (igrasie, crapaturi ale peretilor, parchet stirb, usi si ferestre subrede, instalatie electrica veche) ar putea aduce o crestere cu pana la 50% a costurilor. Atentie deci la fiecare in parte.
Intocmirea contractului legal de vanzare-cumparare a unei case este un proces greoi, care cere mult timp si-ti toceste nervii, dar trebuie sa recunoastem ca fiecare act pentru dosar are un rost si te fereste de neplaceri. Certificatul fiscal, caietul de sarcini si adeverinta de la asociatia de proprietari iti vor da siguranta ca ai in fata chiar proprietarul si-i vei da intr-adevar lui banii. Cea mai simpla metoda este sa apelezi la un specialist, la un agent imobiliar sau un notar. Iata cateva sfaturi, acordate de Lucian Racaru, director al agentiei imobiliare CIR:
1) Scoate de la circa financiara certificatul fiscal, care arata cine este proprietarul si daca si-a platit impozitele la termen (au fost cazuri in care vanzatorii nu aveau taxele platite de sapte-opt ani, ceea ce, cu penalizari cu tot inseamna o suma frumusica).
2) Obtine cartea funciara (certificatul de sarcini) de la judecatorie, act care arata daca imobilul are sau nu ipoteca sau comandament (este in proces). Atentie, judecatoria elibereaza in orice situatie certificatul, dar in cazul in care are ipoteca sau comandament, este scris cu rosu pe acesta ca are restrictie la vanzare, pana se stinge datoria.
3) Obligatoriu obtine si semnatura coproprietarului (sot/sotie, frate/sora). Altfel, acesta are dreptul legal de a solicita partea sa de la cumparator, dupa tranzactie.
4) Ia in serios adeverinta de la asociatia de proprietari, altfel te poti trezi cu datorii de zeci sau chiar sute de milioane de lei, pe care le vei plati din buzunar.
Problemele tehnice si de amenajare ale apartamentului le-am depistat impreuna cu Marius Roates, director al firmei de constructii Immobiliar Group. Atentie la fiecare in parte si daca le intalniti la apartamentul pe care-l cumparati, luati-le in calcul atunci cand ii faceti pretul. Un „lifting” total poate costa intre 3.000 si 7.000 USD.    

Izolatia

O proasta stare a peretilor va poate costa foarte multi bani si chiar sanatatea. Daca vedeti pete de igrasie, sa stiti din start ca sunt imposibil de eliminat. Pot fi totusi temporar combatute cu solutii speciale sau pot fi ascunse in spatele unei tencuieli uscate (captusiti peretii cu zapada artificiala). Pretul: 17 – 20 DM/mp, fara TVA. Daca sunt zone afectate de condens sau de o inundatie, trebuie decopertat, tencuit din nou si dat cu glet (netezit cu lapte de ciment). In acest caz, manopera este intre 25.000 si 50.000 lei/mp. Costul materialelor este de 65.000 – 80.000 lei. Neaparat folositi coltare de aluminiu, incastrate – circa 40.000 lei/bucata.

Instalatia electrica

Instalatia electrica este veche, pe cablu de aluminiu? Daca veti avea un consum mare – aer conditionat, masini de spalat etc. – este necesar sa o schimbati cu una noua, din cupru. Pentru un apartament de trei camere, Immobiliar Group percepe circa 14 milioane de lei manopera (pentru spartul peretilor si instalat noua retea), plus alte circa 3,5 milioane lei costul materialelor si aparatelor (conductorii, tabloul nou, dozele, comutatoarele etc.).

Pardoselile

Parchetul este stramb sau in aceeasi camera au fost si gresie, si parchet si nu mai arata bine? Atunci sa stiti ca pentru a pardosi din nou, fie numai cu parchet, fie numai cu gresie, va fi nevoie de o decopertare si apoi de o sapa noua, ceea ce costa intre 50.000 si 95.000 lei/mp. Daca optati pentru gresie, numai manopera costa intre 75.000 si 125.000 lei/mp, in functie de dificultatea modelului, iar materialele propriu-zise, gresia impreuna cu adezivul, intre 275.000 lei si 400.000 lei/mp. Daca doriti parchet, preturile sunt cam aceleasi, intre 235.000 si 500.000 lei/mp, in functie de esenta si grosime.

Zugraveala

Daca peretii sunt sanatosi si au nevoie doar de o improspatare a culorii, costurile sunt cele mai mici. Astfel, cu vopsea lavabila, un apartament de trei camere, de 75 mp utili, ceea ce reprezinta o suprafata de vopsit de circa 250 mp, costa cu tot cu manopera circa 7,5 milioane de lei. Pentru peretii mai vechi este nevoie si de amorsa (inainte de aplicarea stratului de vopsea se da cu o solutie pentru curatat, pe baza de diluant), ceea ce mai ridica pretul cu 1,8 milioane de lei. Pentru zugraveala in var sau huma, costurile se reduc cu 50%, atat la manopera, cat si la materiale.

Ferestrele si usile

Ferestrele si usile se schimba inainte de a retencui peretii sau de a zugravi, pentru ca trebuie spart in jurul lor. La un apartament mediu de trei camere, montarea unor ferestre cu geam termopan si profile din aluminiu sau PVC costa la Immobiliar Group in medie 90 USD /mp, pentru cele cu deschidere in plan orizontal si in medie 50 USD /mp, pentru cele fixe (care nu se deschid), in pret fiind incluse si montajul, transportul si TVA. Pentru dotari suplimentare, rulouri sau plase de tantari, costurile mai cresc cu 17 pana la 60 USD/mp. O echipare completa, pentru un apartament de trei camere costa in medie 1.800 USD. Pentru usi, se mai adauga cate 175-200 USD pe bucata.