În județul Sibiu, o nouă măsură de colectare separată a deșeurilor va intra în vigoare începând cu 1 iunie 2025. Deșeurile textile vor fi colectate separat, iar autoritățile locale au demarat pregătirile pentru implementarea acestui sistem.

Într-un context național în care reciclarea deșeurilor textile încă se află într-o etapă incipientă, măsura vine ca o obligație impusă de Autoritatea Națională pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilități Publice (ANRSC). Aceasta este doar una dintre modificările ce vor avea loc în județul Sibiu, alături de alte schimbări destinate să sprijine colectarea selectivă.

Deșeurile textile și sistemul de colectare al acestora

Începând cu luna iunie, sibienii din zona 1 a județului Sibiu vor fi obligați să colecteze separat deșeurile textile. În această primă fază, schimbarea va afecta doar localitățile din această zonă, care include municipiul Sibiu și alte 22 de orașe și comune.

Autoritățile județene au achiziționat deja containere speciale pentru acest tip de deșeuri, ce vor fi plasate pe platformele de deșeuri din fiecare localitate. Noile recipiente sunt de culoare albă și vor fi ușor de identificat de către cetățeni.

Consiliul Local al municipiului Sibiu a aprobat deja modificarea contractului cu operatorul local Soma, astfel încât colectarea separată a deșeurilor textile să înceapă de la 1 iunie.

Soma Sibiu, gunoi, gunoieri, deseuri
SURSA FOTO: Facebook / Soma Sibiu

Claudia Iordănescu, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Sibiu, a menționat că această modificare nu va genera creșteri de tarif pentru cetățeni.

„Aceste modificări nu vor genera nicio creștere de tarif.

Am făcut o reglare a frecvențelor de colectare a deșeurilor – având în vedere că urmează colectarea din poartă în poartă a deșeurilor de hârtie și carton în întreg județul, plus extinderea colectării biodeșeurilor în Cisnădie și Ocna Sibiului – astfel încât aceste modificări să nu ducă la modificarea tarifelor”, spune Claudia Iordănescu.

În plus, autoritățile au reglat frecvența colectării altor tipuri de deșeuri, astfel încât să nu fie afectate costurile serviciilor de salubritate.

Cum va funcționa sistemul de colectare a deșeurilor textile

Deșeurile textile vor fi adunate în containere speciale, ce vor fi amplasate în fiecare dintre cele 23 de localități din zona 1 a județului.

Localitățile din zona 1 a județului sunt: municipiul Sibiu, orașele Cisnădie, Ocna Sibiului și Tălmaciu și comunele Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rășinari, Râu Sadului, Roșia, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică și Vurpăr.

Fiecare recipient va avea o capacitate de trei metri cubi, iar sibienii vor trebui să depoziteze acolo haine vechi, materiale textile și alte obiecte din acest material.

Autoritățile locale au estimat că aproximativ 10% din deșeurile reziduale sunt constituite din textile. Colectarea separată a acestora ar putea contribui semnificativ la reducerea cantității de deșeuri care ajung la groapa de gunoi, un aspect important în contextul legislației naționale privind reciclarea.

„Din determinările de compoziție a deșeurilor făcute de-a lungul timpului, estimăm că aproximativ 10% din deșeurile reziduale sunt textile. Prin colectarea separată a acestora, deviem de la groapa de gunoi aceste cantități.

Evident, asta va depinde și de modul în care se vor comporta cetățenii. De altfel, vor fi organizate și campanii de informare și conștientizare a acestor modificări”, mai spune Claudia Iordănescu, potrivit Turnul Sfatului.

Potrivit directorului ADI Eco Sibiu, colectarea separată a textilelor va ajuta la atingerea țintelor legale de reciclare, reducând în același timp taxele penalizatoare impuse pentru depozitarea deșeurilor.

Deși acesta este un pas important, autoritățile sunt conștiente că succesul acestui sistem depinde și de comportamentul cetățenilor. În acest sens, vor fi organizate campanii de informare și conștientizare a importanței colectării textilelor.

Provocările reciclării deșeurilor textile în România

Una dintre principalele provocări ale colectării separate a textilelor este lipsa unor infrastructuri adecvate de reciclare.

În momentul de față, în România nu există suficiente opțiuni pentru reciclarea acestui tip de deșeuri, ceea ce face ca, în multe cazuri, textilele colectate să fie trimise la incinerare sau să fie depozitate în gropi de gunoi.

„Noi ne-am pregătit pentru aceste modificări. Am amenajat un nou spațiu de stocare, la fel ca și spațiile amenajate pentru deșeurile colectate în cadrul campaniilor separate, precum sunt cele pentru deșeurile voluminoase.

Vom colecta aceste deșeuri textile, le vom sorta și le vom transporta fie la reciclatori, în cazul în care identificăm astfel de operatori, fie le vom valorifica energetic. Eu apreciez că este o modificare bună, deoarece acele cantități de textile vor fi scoase din fluxul deșeurilor reziduale care ajung la groapa de gunoi”, spune Ionuț Rusu.

Ionuț Rusu, directorul general al Soma Sibiu, a menționat că, deși compania s-a pregătit pentru această schimbare, încă nu există operatori care să preia și să recicleze deșeurile textile. În aceste condiții, singura opțiune disponibilă ar putea fi valorificarea energetică a acestor deșeuri.

Extinderea sistemului de colectare la nivelul întregului județ

Implementarea sistemului de colectare separată a deșeurilor textile nu va rămâne limitată doar la zona 1 a județului Sibiu. După finalizarea procedurilor administrative, sistemul va fi extins și în celelalte zone ale județului, inclusiv în Mediaș, Agnita, Avrig și Săliște.

În total, 412 containere pentru textile vor fi distribuite la nivel județean, iar autoritățile locale se așteaptă ca întreg procesul să fie funcțional până la finalul anului 2025.

Această extindere face parte dintr-un plan mai amplu de îmbunătățire a sistemului de colectare selectivă a deșeurilor în județul Sibiu, care include și introducerea colectării separate a hârtiei și cartonului.