Lege nouă în România. Serviciile de asistență socială fără licență devin total interzise

Camera Deputaților a adoptat marți proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul asistenței sociale. Acest proiect, a cărui parcurs legislativ a început în septembrie 2023, aduce îmbunătățiri esențiale la nivelul a șase acte normative cheie pentru sistemul de asistență socială din România.

Printre actele normative incluse în modificările adoptate se numără Legea asistenței sociale nr. 292/2011, Legea privind asigurarea calității în serviciile sociale, precum și alte reglementări referitoare la asistența socială a persoanelor vârstnice și voluntariatul în România.

Concret, se îmbunătățesc șase acte normative esențiale pentru sistemul de asistență socială:

  • Legea asistenței sociale nr. 292/2011;
  • Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în serviciile sociale;
  • Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice;
  • Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România;
  • OUG nr. 113/2011 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială;
  • OUG nr. 82/2016 pentru aprobarea statutului special al funcției publice specifice de inspector social și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Prin aceste modificări, se stabilesc reglementări clare și ferme care definesc limitele activității furnizorilor de servicii sociale în beneficiul cetățenilor. De asemenea, legea întărește asistența socială la nivelul comunităților mici și modifică modalitatea de finanțare a serviciilor sociale pe principiul „finanțarea urmează beneficiarul”, promovând transparența și eficiența în utilizarea banului public.

Simona Bucura Oprescu
SURSA FOTO: Facebook – Ministerul Muncii

Se consolidează capacitatea Inspecției Sociale

Un alt aspect important este consolidarea rolului inspectorului social și capacitatea funcțională a Inspecției Sociale. Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliați gratuit de către reprezentanții ANPIS, iar va fi înființat un registru național electronic de evidență a persoanelor beneficiare de servicii sociale.

Pentru prima dată, proiectul introduce sancțiuni penale pentru furnizarea de servicii fără licență, cu amenzi crescute de cinci ori, până la 100.000 de lei.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a subliniat importanța implicării tuturor părților interesate în procesul de elaborare a noii legi și a exprimat recunoștința sa față de colaborarea extinsă care a făcut posibilă această reformă. Oprescu a evidențiat, de asemenea, necesitatea continuării eforturilor comune pentru implementarea reformei asistenței sociale și regenerarea încrederii în sistem.

„Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în procesul de elaborare a noii legi: organizații neguvernamentale, Avocatul Poporului, Colegiul Național al Asistenților Sociali, reprezentanți ai cultelor religioase, mediul universitar, organizații patronale și sindicale, UNICEF, Banca Mondială.

Acest proiect este un rezultat important, dar trebuie să continuăm munca împreună în procesul de implementare a reformei asistenței sociale și regenerarea încrederii”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.