Noua Lege a pensiilor introduce obligativitatea depunerii certificatului de viață

Noua Lege a pensiilor vine cu încă o schimbare pentru pensionari. Unul dintre articolele legii care se află în Parlament, fiind în plin proces de adoptare, a produs numeroase controverse. Noua lege anunță că așa-numitul „certificat de viață” va trebui depus de către pensionari de două ori pe an.

Astfel, certificatul va fi depus în prima jumătate a anului până cel târziu pe data de 31 martie. În a doua parte a anului, el trebuie depus până la data de 31 septembrie a fiecărui an.

„(5) Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă”, aflăm din textul noii legi.

Certificatul de viață va ajunge la pensionari prin casa teritorială de pensii

Potrivit noii legi, casele teritoriale de pensii vor avea obligația de a transmite către pensionari câte un exemplar al certificatului de viaţă. Există și în acest caz două termene: 31 decembrie, respectiv 30 iunie.

Legea anunță că acest certificat trebuie semnat „în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă”.

„(6) în vederea aplicării prevederilor alin. (5), casa teritorială de pensii competentă emite şi transmite, la adresa de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, până la data de 31 decembrie, respectiv 30 iunie, un exemplar al certificatului de viaţă, completat cu detaliile referitoare la beneficiarul nerezident.

(7) Certificatul de viaţă prevăzut la alin. (5) poate fi transmis de beneficiarul nerezident şi din propria iniţiativă.

(8) Beneficiarul nerezident are obligaţia de a semna certificatul de viaţă, în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.

(9) Modelul unic de certificat de viaţă se aprobă prin ordin al preşedintelui CNPP.”, arată noua lege”, aflăm din noua lege.

Vă amintim că săptămâna trecută, joi, Executivul a dat aprobarea pentru proiectul de lege referitor la sistemul public de pensii. Conform lui, pensiile a peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate folosind o nouă formulă.

Conform noii legi a pensiilor, începând cu 1 ianuarie 2024, punctul de pensie va fi majorat cu 13,8%, crescând de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. De asemenea, începând cu 1 septembrie 2024, se preconizează o creștere suplimentară în urma recalculării conform noii formule.