OpenAI nu mai poate fi oprit. A lansat un nou model de inteligență artificială. Rivalii tehnologici au motive să se teamă

OpenAI a lansat un nou model de inteligență artificială. Cu o zi înainte de Google I/O 2024, OpenAI a lansat un nou model AI, cunoscut sub numele de GPT-4o. „O” din GPT-4o înseamnă „omni”, cu referire la capacitățile de interacțiune multimodală ale modelului.

GPT-4o pare să aducă funcționalitatea multimodală, bazată pe viziune, promovată de companii precum Humane și Rabbit, pe aproape orice dispozitiv. Cel mai recent model OpenAI poate înlocui o mână de produse și servicii, de la Humane AI Pin, până la Google Assistant de la Duolingo, potrivit Androidcentral.

A fost o săptămână importantă pentru inteligența artificială deoarece OpenAI a organizat un eveniment de prezentare, luni, 13 mai, iar Google I/O 2024 a urmat pe 14 și 15 mai.

Demonstrațiile modelului GPT-4o au impresionat atât utilizatorii, cât și cercetătorii AI

Cel mai recent model AI de la OpenAI este multimodal și poate procesa combinații de viziune, text și intrare vocală. Deși este încă devreme, testele rapide și demonstrațiile modelului GPT-4o au impresionat atât utilizatorii, cât și cercetătorii AI. Anumite caracteristici ale GPT-4o înseamnă că acesta că va putea înlocui produsele și serviciile existente, mai mul decât orice altă formă de IA pe care am văzut-o până acum.

Suportul pentru combinații de viziune, text și intrare vocală îndepărtează factorul de noutate de la dispozitivele hardware precum Humane AI Pin și Rabbit R1. Timpii de răspuns, despre care se pretinde că sunt la fel de rapizi ca un om atunci când se folosește vocea, pot face ca Asistentul Google să pară depășit.

În cele din urmă, funcțiile de traducere și de învățare ar putea face ca aplicațiile precum Duolingo să fie redundante. Este de așteptat ca Google să contracareze GPT-4o de la OpenAI la I/O 2024 și, cine știe, Google ar putea prezenta o ofertă la fel de bună sau mai bună decât GPT-4o. Indiferent ce va fi, e timpul ca industria tehnologică să înceapă să-și facă griji pentru OpenAI. Până acum, au existat câteva defecte flagrante ale ChatGPT și GPT-4. Unele dintre acestea încă există, dar OpenAI elimină multe de pe listă.

Inteligența artificială mobilă vine ca un tsunami și, în curând, funcțiile care erau odată exclusive hardware-ului și software-ului specializat vor fi disponibile chiar pe smartphone-urile noastre. Acest lucru are implicații masive pentru industria tehnologiei și ar putea înlocui Humane AI Pin și Rabbit R1.

GPT-4o ar putea rivaliza cu Google Assistant, dar Google are un as în mânecă

Google a încercat încet să se îndepărteze de Asistentul Google, preferând, în schimb, să folosească un asistent vocal bazat pe IA, precum Gemini. Cu toate acestea, ținând cont de performanțele GPT-4o, este posibil ca Google să nu-și permită acest lux.

Din toate punctele de vedere, GPT-4o este cea mai puternică interfață AI pe care am văzut-o până acum. Poate răspunde, cu viziune, la întrebări, poate vorbi cu sunet și poate răspunde la text. Timpii lenți de răspuns ai asistenților vocali bazați pe IA par a fi de domeniul trecutului odată cu lansarea GPT-4o.

OpenAI spune că modelul poate oferi răspunsuri la întrebările adresate cu voce în doar 232 de milisecunde. Timpul mediu de răspuns este de 320 de milisecunde, conform OpenAI. Cam aceeași perioadă de timp i-ar lua unui om dea un răspuns într-o conversație din lumea reală. Nu vom putea vedea GPT-4o folosind vocea și video în ChatGPT pentru teste în lumea reală, timp de câteva săptămâni.

Cu toate acestea, demonstrațiile OpenAI pentru această funcție au fost impresionante. Dacă performanța din lumea reală este aproape de ceea ce a demonstrat OpenAI, ar putea fi mult mai bună decât Google Assistant.

Nimeni nu mai este în siguranță cu OpenAI

Niciun rival din sfera tehnologiei nu se poate feri de dominația OpenAI, care pare de neoprit în acest moment. Exemplul cel mai bun este Duolingo, care și-a văzut acțiunile scăzând cu peste șapte procente aproape imediat după evenimentul OpenAI de luni.

GPT-4o are capacități impresionante de traducere și învățare, care par să fi speriat investitorii. Când vine vorba de concurenții OpenAI, probabil că Duolingo nu este primul care vine în minte și care a fost serios afectat de anunțul GPT-4o.

Asta demonstrează, dacă mai era nevoie, că OpenAI poate înlocui pe oricine și niciun produs hardware sau software nu este în siguranță. Asistentul Google ar putea fi următoarea victimă. Depinde de Google să arate dacă este, încă, o forță de luat în seamă, în domeniul inteligenței artificiale.