Klaus Iohannis i-ar putea lua locul Ursulei von der Leyen

Reconfirmarea Ursulei von der Leyen în funcția de șef al organismului executiv al UE părea posibilă. Cu toate acestea, autoritatea ei a fost diminuată în urma problemelor legate de rolul acordat și apoi retras lui Markus Pieper și din cauza unei abordări ezitante a crizei din Orientul Mijlociu, conform unei analize realizate de Euronews Italia.

Markus Pieper
Markus Pieper (SURSA FOTO: X, Markus Pieper)

Acum, se vehiculează alte nume pentru postul de șef al Comisiei Europene: Mario Draghi, Kristalina Georgieva, Andrej Plenković, Roberta Metsola, Kyriakos Mitsotakis, Christine Lagarde și Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis

Dacă Charles Michel ar greși și Europa ar opta pentru o Comisie Europeană mai „geopolitică”, numele președintelui României ar putea intra în discuție. Klaus Iohannis este și în cursa pentru postul de secretar general al NATO, chiar dacă premierul Olandei, Mark Rutte, pare să fie în pole-position. Ar avea deja o perspectivă clară asupra apărării Europei. Ar putea fi reconsiderat pentru viitoarea Comisie Europeană.

ARGUMENT PRO: candidat dintr-o țară est-europeană și membru al PPE.

ARGUMENT CONTRA: depinde de rezultatul candidaturii sale la NATO.

PROBABILITATE: este văzut în mod favorabil în Consiliul European, dar ar avea nevoie de susținerea majorității PPE în Parlament.

Mario Draghi

Discursul lui Mario Draghi din 16 aprilie, ținut la forumul social de înaltă clasă din La Hulpe, Belgia, a fost văzut în presa italiană ca o potențială candidatură pentru cea mai înaltă funcție executivă europeană. Unii sunt convinși că fostul premier al Italiei are abilitatea de a face lucrurile să se întâmple ca prin magie.  Cu toate acestea, secretele acestei „puteri” rămân un mister. În timpul crizei datoriilor din zona euro, a optat pentru faimosul „whatever it takes”.

În prezent, el lucrează la un raport despre competitivitate, un studiu coordonat de Ursula von der Leyen, care abordează necesitatea unei „schimbări radicale” în politicile UE.

ARGUMENTE PRO: este unul dintre cei mai cunoscuți politicieni europeni, cu o reputație de neînfrânt, văzut adesea deasupra logicii de partid.

ARGUMENTE CONTRA: există riscul de a avea un lider „prea bun”, care ar putea eclipsa pe ceilalți, unul dintre motivele care au condus la încheierea guvernului său în Italia.

PROBABILITATE: este improbabil ca liderii UE și europarlamentarii să îl respingă pe Draghi; chiar și Viktor Orban a declarat reporterilor de la Bruxelles: „Îmi place de el.”.

Mario Draghi
Mario Draghi (SURSA FOTO: YouTube, European Central Bank)

Kristalina Georgieva

Președintele în exercițiu al Consiliului European, Charles Michel, care va juca un rol central în negocierile pentru viitoarele poziții de vârf din UE, a afirmat înaintea summitului extraordinar din aprilie că următoarea Comisie va avea un caracter „economic”. Dacă aceasta este direcția, cine ar fi mai potrivit pentru acest rol decât actualul director al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva? Numele ei este unul constant în discuțiile despre pozițiile cheie ale UE și a fost deja vehiculat în 2019, când a fost în cele din urmă aleasă Ursula von der Leyen.

Pro: Ar putea fi primul șef mult așteptat al Comisiei din Europa de Est, după „marea extindere”.

Contra: A fost recent reconfirmată în funcția de director al FMI și, în comparație cu alți candidați, are mai puține conexiuni cu factorii de decizie principali de la Bruxelles.

Probabilitate: Are o relație solidă cu Consiliul datorită sprijinului său pentru țările din Est, dar susținerea în Parlament este mai puțin fermă.

Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva (SURSA FOTO: European Commission – European Union)

Andrej Plenković

Dacă posibilitatea ca von der Leyen să nu mai fie o opțiune ar apărea, Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta ar avea alte variante, inclusiv Andrej Plenković. Prim-ministrul croat conduce guvernul din 2016 și s-ar putea simți atras de un rol mai internațional, mai ales dacă partidul său suferă o înfrângere în alegerile naționale din această săptămână.

Pro: Are o experiență îndelungată ca șef de guvern și provine din cel mai recent stat membru al UE, ceea ce ar putea fi văzut ca un semn de solidaritate față de țările candidate de pe lista de așteptare.

Contra: Are un profil mai marcat „politic”.

Probabilitate: Relațiile sale strânse cu mulți lideri din UE ar putea facilita numirea sa, dar confirmarea ar depinde de abilitatea de a forma coaliții în Parlament.

Andrej Plenković
Andrej Plenković (SURSA FOTO: European Commission – European Union)

Roberta Metsola

Când revista „Time” a inclus-o pe Metsola în lista celor mai influenți 100 de lideri în 2023, Ursula von der Leyen însăși a declarat: „Nu cedați niciodată cinismului. Puteți fi forța schimbării”. În cariera sa internațională scurtă, Metsola și-a consolidat poziția în cadrul PPE, devenind primul politician UE care s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Numele ei ar ieși probabil în prim-plan dacă nu ar exista un acord cu privire la reconfirmarea Ursulei von der Leyen și dacă cei mai credibili candidați ar fi excluși.

Pro: Carismă și maturitate, precum și un puternic angajament pro-european.

Contra: Lipsa experienței internaționale și absența unor funcții anterioare într-un guvern – o problemă pentru liderii UE.

Probabilitate: Ar fi mai ușor să obțină un consens în Parlament ca președinte în exercițiu, dar mai dificil să realizeze acest lucru în Consiliul European.

Roberta Metsola
Roberta Metsola (SURSA FOTO: European Parliament)

Kyriakos Mitsotakis

Premierul grec ar putea fi o altă carte bună în mâneca PPE, în cazul în care lucrurile se complică în negocierile pentru posturile de conducere. Într-un tweet recent, liderul de partid Manfred Weber a afirmat că Mitsotakis „reprezintă conducerea PPE cel mai bine” – o declarație pe care este puțin probabil să o facă în sprijinul Ursulei von der Leyen.

Mitsotakis este apreciat de colegii săi lideri din UE și ar putea fi o alegere potrivită pentru președinția Consiliului European, dacă PPE nu reușește să obțină un loc în Comisie. La recentul eveniment Euronews ON AIR, liderul grec a conturat trei obiective principale pentru viitorul mandat al UE: autonomie strategică, competitivitate și siguranță alimentară. Pare aproape că ar fi pregătit un discurs privind starea Uniunii.

Pro: A avut experiență anterioară ca lider în UE. Vorbește fluent engleza și franceza și suficient de bine germana pentru a comunica eficient cu colegii săi.

Contra: Un scandal intern ar putea transforma această alegere în una riscantă.

Probabilitate: Este bine văzut în Consiliu și se bazează pe o majoritate politică din Parlament ca și candidat PPE.

Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis (SURSA FOTO: LinkedIn, Kyriakos Mitsotakis)

Christine Lagarde

Actualul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea fi o alegere solidă în cazul în care viziunea lui Michel despre o Comisie „economică” se confirmă, mai ales dacă negocierile dintre principalele familii politice se vor bloca. În 2019, a preluat conducerea BCE la inițiativa lui Emmanuel Macron și ar putea fi din nou opțiunea preferată a președintelui francez.

Pro: A avut performanțe remarcabile în toate funcțiile ocupate, de la guvernul francez la FMI și BCE.

Contra: O alegere care s-ar putea percepe ca fiind birocratică sau distantă față de cetățeni, fiind prea apropiată de Macron (în bine și în rău).

Probabilitate: Dacă numele ei ar fi luat în considerare de liderii UE, ar fi un indiciu clar că resursele de idei se epuizează. Este posibil să fie una dintre ultimele opțiuni disponibile. Cu toate acestea, ar putea să obțină sprijinul unui Parlament de dreapta solid?

Christine Lagarde
Christine Lagarde (SURSA FOTO: Facebook, Christine Lagarde)