"Acum, trebuie să ne suflecăm mânecile şi să ne apucăm de treabă", a declarat Juncker într-un comunicat ce marchează debutul mandatului său de cinci ani. "Provocările Europei nu pot aştepta", a adăugat el, pledând pentru "un nou început".

Un plan de investiţii în valoare de 300 de miliarde de euro, criza cu Rusia, negocierile comerciale cu Statele Unite ale Americii, riscul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană – acestea sunt principalele dosare ce vor fi moştenite de la Comisia Barroso şi care vor trebui gestionate. Conflictul din Ucraina, care domină agenda externă a CE de mai multe luni, va rămâne cel mai probabil în centrul preocupărilor acesteia, în contextul în care rebelii proruşi organizează duminică alegeri în regiunile estice separatiste.

După Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor de la acest sfârşit de săptămână, Juncker şi ceilalţi 27 de membri ai executivului european se vor instala în imobilul Berlaymont, sediul Comisiei. Fostul premier creştin-democrat luxemburghez îi succede portughezului Jose Manuel Barroso, ai cărui 10 ani petrecuţi la cârma instituţiei au fost marcaţi de extinderea UE, trecerea de la 15 la 28 de membri, după aceea de criza zonei euro, sinonimă cu austeritatea şi creşterea şomajului. Bilanţul acestui lung mandat este contrastant şi contestat, după cum a arătat-o şi afirmarea tendinţelor eurosceptice cu ocazia precedentelor alegeri europarlamentare.

Lupta împotriva şomajului şi impulsionarea creşterii reprezintă o primă prioritate pentru noul executiv european. Recent confirmat de Parlamentul European în calitate de preşedinte al CE, Jean-Claude Juncker a promis deja un plan de investiţii în valoare de 300 de miliarde de euro pe trei ani. El a creat un post de vicepreşedinte cu sarcina explicită de a superviza acest proiect. Dar detaliile planului rămân neclare, mai ales în ceea ce priveşte raportul dintre fondurile publice europene şi cele private, în direcţia cărora Juncker a lansat un apel. El a promis să îşi prezinte planul înainte de Crăciun.

AGERPRES