În acest context, ANSVSA a dispus interzicerea circulaţiei porcinelor din gospodăriile populaţiei, de la şi către târgurile de animale, închiderea tuturor târgurilor de animale şi a aglomerărilor de animale din judeţul Botoşani şi supravegherea efectivelor de porcine din gospodăriile populaţiei în vederea descoperirii tuturor cazurilor de îmbolnăviri la porcine. 

De asemenea, au fost activate Unităţile Locale de Combatere a Bolilor din toate comunele judeţului Botoşani. 

Potrivit sursei citate, s-a decis supravegherea circulaţiei porcinelor prin controale în trafic, efectuate de către reprezentanţii IPJ şi DSVSA, în vederea evitării comerţului ilegal de porcine şi au fost notificate Punctelor de Inspecţie la Frontieră: Stânca – Costeşti şi Rădăuţi Prut privind interdicţia intrării în România a bagajelor care conţin carne de porc sau preparate din carne de porc din Ucraina şi Republica Moldova. 

Nu în ultimul rând, ANSVSA a informat gestionarii fondurilor de vânătoare despre evoluţia focarului de PPA şi interzicerea vânătorilor cu gonaci la porcii mistreţi precum şi asupra obligativităţii de a comunica toate cazurile de îmbolnăvire la porcii mistreţi sau de mortalităţi. 

"Medicii veterinari din comunele de frontieră vor inspecta periodic exploataţiile cu porcine, vor identifica porcii existenţi şi vor comunica proprietarului restricţiile stabilite pentru aceasta perioadă şi vor raporta zilnic către DSVSA acţiunile şi măsurile întreprinse",se arată în comunicat. 

Totodată, specialişti ai ANSVSA au participat la şedinţa organizată de Comisia Europeană care a avut ca temă controalele veterinare, unde s-a pus accent pe întărirea controalelor la frontieră de către statele membre care au graniţă cu cele trei ţări terţe în care evoluează pesta porcină africană (Rusia, Belarus şi Ucraina). 

"Discuţiile s-au axat pe intensificarea măsurilor şi controalelor pentru vehiculele care transportă animele vii, sosite în UE din cele trei ţări terţe, controalele privind prezenţa produselor de origine animală în bagajele personale ale călătorilor şi confiscarea acestora. Toate aceste măsuri, care au ca scop prevenirea introducerii bolii, au fost aplicate de către serviciile veterinare din România, alături de alte activităţi întreprinse pentru protejarea teritoriului naţional", se precizează în comunicat. 

ANSVSA reaminteşte crescătorilor de porcine că pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. 

Pentru a proteja porcii din exploataţii de această boală, ANSVSA recomandă fermierilor să nu intre în adăposturile unde cresc porcii, cu încălţămintea şi hainele de pe stradă, dezinfecţia la intrarea în adăpost, creşterea porcilor doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici. 

De asemenea, veterinarii recomandă proprietarilor să nu hrănească animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie; să nu dea sub nicio formă porcilor apa provenită de la spălarea cărnii de mistreţ sau resturi de carne de mistreţ; să nu scoată scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie; să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; să nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi. 

Nu în ultimul rând, orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar sau DSVSA judeţeană, menționează Agerpres.