O nouă lovitură încasată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)!

Dosarele deschise de DNA i-au grăbit sfârşitul fostului director general al Romgaz Târgu Mureş

Joi, 29 iulie, Tribunalul Mureş a pronunţat achitări în primă instanţă faţă de doi directori în Romgaz Târgu Mureş, Sergiu Victor Ban şi Gheorghe Matei.

Din păcate, cea de-a treia persoană trimisă în judecată de DNA în decembrie 2017 n-a mai apucat să audă sentinţa favorabilă, pentru că murit în primăvara anului 2019. Este vorba despre Pantelimon Avram, fost director general al sucursalei Romgaz Târgu Mureş, trimis în judecată pentru o presupusă faptă de instigare la abuz în serviciu.

El a încetat din viaţă, în urmă cu doi ani, în urma unui atac vascular cerebral, în plin proces cu cei de la DNA, care îl mai trimiseseră în judecată şi în alt dosar, soldat cu achitări şi la fond şi la apel, relatează luju.ro.

Decizia Tribunalului Mureş

Minuta sentinţei nr. 117/2021 din dosarul nr. 4606/102/2017:

“În baza art. 396 alin. 5 Cod pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I Cod pr.pen. achită pe inculpatul Banu Sergiu Victor, pentru săvârșirea infracțiunii de: abuz în serviciu, fapta prev. și ped. de 132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 297 al. 1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 al. 1 din Codul penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

În baza art. 396 alin. 5 Cod pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I Cod pr.pen. achită pe inculpatul Matei Gheorghe, pentru săvârșirea infracțiunii de: abuz în serviciu, fapta prev. și ped. de 132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 297 al. 1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 al. 1 din Codul penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

În baza art. 398 Cod pr.pen. rap. la art. 275 alin. 3 și 6 Cod pr.pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, inclusiv onorariul parțial în cuantum de 180 lei pentru fiecare apărător desemnat din oficiu pentru inculpați filele 3-8 d.j conform delegației pentru asistență judiciară obligatorie, urmând a fi avansate din fondurile Ministerului Justiției în contul Baroului Mureș.

Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunțată, astăzi, 29.07.2021 cu punerea soluției la dispoziția părților prin intermediul grefei.”

Tiberiu Onea şi Marius Bulancea au semnat rechizitoriul din acest dosar

Rechizitoriul din acest dosar, ce avea numărul 65/P/2014, a fost semnat la 20 decembrie 2017, la 4 luni şi jumătate de la începerea urmăririi penale in personam, de către şeful din acel moment al DNA Târgu Mureş, Tiberiu Nicolae Onea, şi confirmat de către procurorul Marius Bogdan Bulancea, cel care conducea atunci Secţia a II-a din DNA Central.

Acest rechizitoriu a fost atât de şubred, încât, în 11 februarie 2019, judecătorul Ionuţ Pavel l-a restituit la parchet. DNA l-a refăcut şi l-a retrimis instantei, însă, din nefericire pentru procurorii anticorupţie din Mureş, cauza a produs achitările pe care le vedem acum.

În prezent, Tiberiu Onea este ieşit la pensie din mai 2021, iar Marius Bulancea lucrează la Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kovesi, încă din ianuarie 2020.

Sursa foto: Dreamstime