'O temă falsă vehiculată în piaţă este legată de cele 8,8 milioane metri cubi de lemn tăiat ilegal în România. Considerăm că aceasta este o cifră falsă avansată de către Ministerul Mediului. Ministerul vine şi vehiculează azi în fundamentarea Ordonanţei de Urgenţă 51 privind contravenţiile silvice cele 8,8 milioane mc de lemn tăiat ilegal, dar este un act iresponsabil care a făcut enorm de mult rău României. Din cauza acestei statistici false s-a demarat o campanie la nivel internaţional fără precedent şi a dus la denigrarea industriei lemnului din România. Repet, această cifră a dus la denigrarea industriei, pentru că partenerii internaţionali au fost informaţi că mai mult de jumătate din lemnul tăiat din România ar fi ilegal. Solicităm Ministerului Mediului să ne spună de unde a scos această cifră', a subliniat Tobescu. 

Reprezentantul Nostra Silva a menţionat, totodată, că Ordonanţa referitoare la contravenţiile silvice a fost întocmită fără o consultare a actorilor din piaţa de profil, dar şi fără o dezbatere publică. 

'Actul normativ OUG 51 nu a fost niciodată în dezbatere publică. Nu a fost discutat cu actorii din piaţă. Ordonanţa produce prejudicii enorme în sector, unde există o criză de resursă, cu două efecte – criza lemnului de foc pentru populaţie şi criza industriei de profil. Statisticile oficiale arată, de fapt, că volumul de lemn tăiat ilegal în România variază între 150.000 şi 200.000 mc. În 2016, vorbim despre 187.000 mc tăiat ilegal', a spus Cătălin Tobescu. 

Comisia de mediu din Camera Deputaţilor organizează, luni, dezbaterea publică privind criza din sectorul forestier, dar şi discutarea pe proiectul de Lege de aprobare a OUG nr. 51/2016 referitor la contravenţiile silvice, aflat, în acest moment, în procedură parlamentară. 

Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România – Nostra Silva, Asociaţia Administratorilor de Păduri, Confederaţia Consilva, Societatea Progresul Silvic, Asociaţia Firmelor de Proiectare în Silvicultură şi Asociaţia Profesională a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură din România (APPSS-RO) au solicitat, cu ocazia Congresului Federaţiei, organizat în luna octombrie, iniţierea unei dezbateri publice parlamentare care să aibă ca subiect starea pădurilor României în anul 2016, situaţia sectorului silvic, precum şi cazul 'Fundaţia Conservation Carpathia – Ministerul Mediului'. 

Săptămâna trecută, Nostra Silva atrăgea atenţia asupra faptului că actuala criză a lemnului de foc destinat populaţiei este cauzată şi de intrarea recentă în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 51/2016 privind contravenţiile silvice, prin care controalele au devenit abuzive. 

"Abuzurile controlului, pe care le-am semnalat din august în scrisori deschise şi memorii oficiale adresate d-lui ministru, precum şi intrarea în vigoare a OUG 51/2016, conduc la blocarea activităţilor din silvicultură şi exploatări forestiere. Efectul blocajului: criza lemnului de foc, care afectează peste 3,5 milioane gospodării care se încălzesc cu lemn de foc şi o criză a aprovizionării industriei lemnului cu resursă", au afirmat forestierii. 

La jumătatea lunii octombrie, WWF-România atrăgea atenţia asupra faptului că măsura de sancţionare a unui operator care transportă în mod legal lemn, dar la care se constată, în urma controlului din trafic, faptul că există o diferenţă de 1% între volumul înscris în documente şi cel din autovehicul, este abuzivă. 

Anterior, organizaţiile din sectorul forestier anunţau, într-o conferinţă de presă, că vor bloca activitatea silvică, începând din 20 octombrie, dată la care va intra în vigoare Ordonanţa de Urgenţă care modifică Legea contravenţiilor silvice, noile prevederi fiind excesive şi cu formulări lipsite de claritate. 

Datele unui studiu publicat recent de PwC arată că sectorul silvic şi industria lemnului din România au pondere de 3,5% la formarea PIB, contribuie cu 1,7 miliarde euro la bugetul de stat, atunci când sunt luate în calcul efectele directe şi indirecte asupra economiei şi asigură 128.000 de locuri de muncă în mod direct, iar alte 186.000 indirect, în sectoare conexe. 

Totodată, conform Inventarului Forestier Naţional (IFN), realizat în perioada 2008 – 2012, România deţine circa 6,9 milioane de hectare de păduri, din care 51% în proprietate privată. De asemenea, au fost înregistraţi circa 830.000 de proprietari de pădure şi aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole, raportul fiind 1:5. 

Raportat la datele actuale ale Inventarului Forestier Naţional, masa lemnoasă recoltată reprezintă sub 50% din creşterea anuală a pădurii, comparativ cu media UE-27, de 60%. Doar Bulgaria (41%), Cipru (16%), Danemarca (35%), Italia (26%), Luxemburg (38%) şi Slovenia (44%) înregistrează recoltări în proporţie mai mică din creştere.