În topul produselor comuniste căutate de colecționari se află bibelourile din porțelan, telefoanele vechi cu disc, jucăriile româneşti, obiectele de papetărie și afișele care anunţau spectacole la teatrele româneşti.

Colecționarii din România sunt tot mai mult în căutarea obiectelor tipice anilor comunismului, pentru care părinţii noştri stăteau ore la cozi. Jucăriile şi obiectele de papetărie produse în China, în special cunoscutele ascuţitori din porţelan, un obiect favorit al elevului din anii 80, se vând online la preţuri deocamdată modice.

Care sunt prețurile

De exemplu, o ascuţitoare chinezească din porţelan, dacă este în stare funcţională şi nu este ciobită, se vinde acum cu 30 de lei. Figurinele dintr-o serie pot ajunge la câteva sute de lei, dacă sunt frumos păstrate.

Bibelourile din porțelan, decorul copilăriei celor care au în prezent peste 40 de ani, sunt și ele solicitate de colecționari. Vedeta acestei categorii este celebrul peşte din sticlă colorată, al cărui loc era aproape fără excepţie pe televizor. Dacă mai aveţi norocul să-l găsiţi disponibil pe site-urile care vând obiecte vechi, preţul acestuia porneşte de la 150 de lei.

Nelipsitul telefon cu disct se vinde cu aproximativ 50 de lei în momentul de față, chiar dacă a devenit şi el doar un „bibelou” pentru că nu mai poate fi folosit în sistem digital.
Prețul afişelor care anunţau spectacole la teatrele româneşti porneşte de la 50 de lei şi poate ajunge la câteva sute de lei în funcţie de vechimea lui şi de starea în care a fost păstrat.