Trei angajaţi din domeniul sanitar, spitalizați după ce au primit vaccinul AstraZeneca

Autoritățile norvegiene au transmis sâmbătă, 13 martie, că trei angajaţi din domeniul sanitar cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca au fost internaţi în spital cu sângerare, cheaguri de sânge şi cu un nivel scăzut al trombocitelor, conform reuters.com

Toți cei trei angajați din domeniul sanitar au sub 50 de ani.

Este demn de menționat că Norvegia a oprit joi, 11 martie, utilizarea acestui vaccin. Decizia a fost luată  după Danemarca a luat măsuri asemănătoare iar Islanda a adoptat aceeaşi decizie.

Autoritățile vor lansa o investigație

„Nu ştim dacă aceste cazuri au legătură cu vaccinul”, a transmis Sigurd Hortemo, medic la Agenţia Norvegiană a Medicamentului, într-o conferinţă de presă comună cu Institutul Norvegian de Sănătate Publică, potrivit sursei menționate.

De asemenea, aceasta a subliniat că autoritatea europeană de reglementare EMA ar urma să investigheze cele trei incidente.

„Au simptome foarte neobişnuite: sângerare, cheaguri de sânge şi un nivel scăzut al trombocitelor”, a declarat pentru NRK Steinar Madsen, director medical la Agenţia Norvegiană pentru Medicamente.

Steinar Madsen a explicat că cele trei persoane se simt rău, iar situaţia este tratată cu foarte multă seriozitate. Astfel, autorităţile au fost notificate sâmbătă în legătură cu aceste cazuri.

Reacția autorităților norvegiene

Autorităţile sanitare norvegiene şi-au exprimat îngrijorarea astăzi, 13 martie, cu privire la cazuri de hemoragii cutanate la persoane relativ tinere cărora li s-a administrat o doză de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca, conform afp.com

Deşi nu s-a stabilit încă nicio legătură cu vaccinul, „acest lucru este grav şi poate fi un semn al scăderii numărului de trombocite”, a avertizat Institutul norvegian de Sănătate Publică, care suspendase deja vaccinul „ca măsură de precauţie” din cauza preocupărilor legate de formarea de cheaguri de sânge.

Institutul invită acum persoanele sub 50 de ani care prezintă simptome la mai mult de trei zile de la vaccinare să meargă la medic.

„Aşteptăm informaţii pentru a vedea dacă există o legătură cu vaccinarea”, a declarat un înalt reprezentant al Institutului Naţional de Sănătate Publică, Geir Bukholm, într-o conferinţă de presă.

Sursă foto: Dreamstime