"Banii aceştia nu devin venit la buget. Noi vom face altceva. Creăm deja şi se află pe masa mea un proiect de construcţie după un model norvegian al unui Fond naţional de dezvoltare. Eu exact la asta lucrez, un fond care să fie intangibil şi care să nu stea la buna-voinţă a puterii executive care este elementar – este politică – şi să nu poată fi utilizaţi banii care vin din redevenţe, privatizări, vânzări de pachete de acţiuni în niciun alt scop decât acela al dezvoltării României’, a spus Ungureanu, la Realitatea TV.

Prim-ministrul a invocat modelul norvegian, arătând că banii din acest fond trebuie să meargă în investiţii directe şi să se adauge banilor care sunt folosiţi în scop investiţional din buget.

El a subliniat că aceşti bani nu vor putea fi folosit discreţionar, astfel încât absolut nimeni care se află la putere să nu-i poată folosi în scop electoral.

Acest fond ar urma să fie administrat de un consiliu compus din reprezentanţi ai Executivului, ai mediului privat şi din economişti de forţă, a spus Ungureanu.

El a precizat că din acest consiliu de administrare a Fondului naţional de dezvoltare ar putea face parte şi persoane din nou creatul Consiliu Consultativ pentru mediul de afaceri, care reuneşte şi reprezentanţi ai mediului privat.

"În felul acesta va fi constituit fondul naţional, astfel încât absolut nimeni care se află la putere să nu-i poată folosi în scop electoral", a susţinut Mihai-Răzvan Ungureanu.

În context, premierul a arătat că până acum fondurile provenite din privatizarea Petrom şi a Băncii Comerciale Române au fost folosite pentru plata pensiilor şi salariilor în sectorul bugetar. Ungureanu a admis că acele fonduri din privatizări au fost folosite şi la plata unor majorări salariale pentru cadrele didactice, aprobate de Parlament şi promulgate de preşedintele Traian Băsescu, în anul 2008.

"Da. Statul s-a împrumutat de acolo pentru a plăti salarii şi pensii. A uitat să-i pună la loc statul", a spus şeful Executivului.
Sursa: Agerpres