Primul profit trimestrial din ultimele 18 luni înregistrat de Nokia s-a datorat rezultatelor foarte bune de la divizia de telefonie mobilă.

Nokia a acordat anul trecut dividende de 750 milioane de euro, dar anul acesta nu o va face pentru a obţine "flexibilitate strategică".

În perioada octombrie-decembrie 2012, Nokia a înregistrat un profit net de 202 milioane de euro (270 milioane de dolari), faţă de pierderi nete de peste un miliard de dolari în perioada similară din 2011. Dar veniturile au scăzut în ultimele trei luni din 2012 cu 20%, la 8 miliarde de dolari.

La bursa de la Helsinki,acţiunile Nokia au crescut joi dimineaţă cu 16%, la 3,48 euro.

Divizia de telefonie mobilă a Nokia a raportat recent un profit peste aşteptări în trimestrul patru din 2012, datorită vânzărilor solide ale modelului său de vârf Lumia, a redresării cererii şi a reducerii costurilor. Succesul vânzărilor celor mai recente modele Lumia 920 şi 820 este crucial pentru Nokia, care încearcă să-şi recâştige cota de piaţă pierdută în faţa rivalelor Samsung şi Apple.

Profitul operaţional la divizia de telefonie mobilă a fost de 2% din vânzări, după ce anterior compania finlandeză estima o pierdere de 10% din vânzări.

Vânzările nete de telefoane şi servicii în trimestrul patru au fost de aproximativ 3,9 miliarde de euro (5,09 miliarde de dolari). Compania a vândut în total 86,3 milioane de telefoane, din care 6,6 milioane de Smartphones. În perioada octombrie-decembrie 2012, Nokia a vândut 4,4 milioane modele Lumia, faţă de 2,9 milioane în trimestrul trei. De asemenea s-au vândut 9,3 milioane de modele Asha, telefoane cu ecrane tactile.

Modele de vârf Lumia 920 şi Lumia 820 folosesc cele mai noi versiuni ale sistemului de operare Windows Phone, prin care Microsoft speră să-şi recâştige cota de piaţă şi să convingă mai multe companii să folosească sistemul de operare Windows Phone 8.

Nokia a anunţat recent că îşi menţine obiectivul de a reduce costurile cu peste un miliard de euro până la sfârşitul lui 2013. Anul trecut, directorul general al companiei finlandeze a prezentat un plan care prevede eliminarea a 3.500 de locuri de muncă.
Sursa: Agerpres