În perioada iulie-septembrie 2010, Nokia a realizat un profit net de 529 milioane de euro, comparativ cu pierderile istorice de 559 milioane de euro înregistrate anul trecut. De asemenea, vânzările trimestriale ale companiei finlandeze au crescut cu 4,7% până la 10,27 miliarde de euro. Analiştii intervievaţi de Dow Jones Newswires mizau pe un profit net de 229 milioane de euro şi o cifră de afaceri de 10 miliarde de euro.

În trimestrul al treilea al acestui, an Nokia a vândut 110 milioane telefoane, în creştere cu două procente faţă de perioada similară a anului trecut. Grupul finlandez şi-a majorat uşor estimările referitoare la creşterea pieţei globale de dispozitive în acest an, până la 10-12% de la un interval cuprins între 10 şi 11% cât estima anterior, în schimb se aşteaptă la o scădere a cotei sale de piaţă să scadă în 2010 faţă de 2009.

De asemenea, Nokia a anunţat că va concedia 1.800 de angajaţi la nivel global în încercarea de a concura cu rivalii săi pe piaţa telefoanelor smartphone. Potrivit noului director general de la Nokia, Stephen Elop, ‘compania se confruntă cu o perioada dificilă, recentele rezultate demonstrând că trebuie să ne reanalizăm rolul şi abordarea în industria telefoniei mobile’.

În luna septembrie a acestui an, Nokia l-a numit în funcţia de CEO pe Stephen Elop, care anterior a ocupat o poziţie de vârf la Microsoft, în încercarea de a realansa activităţile sale din segmentul high-end. Tot luna trecută Nokia a început să livreze noile sale telefoane smartphone bazate pe noul software Symbian 3, inclusiv modelul N8, în care şi-a pus mari speranţe.

În România, Nokia a investit 60 de milioane de euro în localitatea Jucu din judeţul Cluj într-o fabrică inaugurată pe 24 septembrie 2008.
SURSA: Agerpres