În prezent, la Burgas, are loc o întâlnire a Comandamentului regional, la care se va lua o decizie asupra unor măsuri noi. Directorul Inspecției Regionale de Sănătate, Gheorghi Pazderov, a declarat pentru BNT că propunerea este ca măștile în aer liber să devină obligatorii, iar orele pentru elevii din clasele a V-a până la a XII-a să fie suspendate. Măști în aer liber în timpul evenimentelor în masă – piețe, târguri și concerte -, introduce și orașul Plevna. Părinții care își pot îngriji copiii acasă sunt încurajați să nu îi ducă la grădiniță, transmite Sega.

Măștile în aer liber au fost obligatorii în ultimele 3 săptămâni în orașul Kiustendil, zona cu cea mai mare incidență. Ieri, în ciuda înrăutățirii situației, Inspecția Regională de Sănătate a decis să nu reînnoiască această măsură și de ieri aceasta a fost anulată. Nu s-a remarcat că ar fi redus numărul de cazuri în zonă. Cu toate acestea, este principala măsură discutată împreună cu anularea operațiunilor planificate, deoarece nu afectează afacerile – restaurantele au precizat deja că nu vor dori să închidă din nou.

Guvernul bulgar evită încă să introducă măsuri la nivel național, ascunzându-se în spatele a una sau a două zone în care morbiditatea rămâne scăzută. Datele pentru Târgoviște – singura zonă care până acum câteva zile se afla în zona galbenă (nu există nimeni în zona verde de mult timp), dă motive ministrului sănătății prof. Kostadin Anghelov să afirme că imaginea este prea pestriță pentru a se introduce măsuri universale pentru toți. Cu toate acestea, harta Bulgariei este aproape în întregime în roșu și se așteaptă date noi în orice moment de la Centrul Național pentru Boli Infecțioase și Parazitare.

Regula pe care nu o respectă nimeni

„Ne propunem un număr de 120 până la 100.000, pentru că suntem convinși că nu este o problemă pentru sistemul nostru de sănătate. Când morbiditatea depășește 200 până la 100.000, începem să avem dificultăți. Prin urmare, după carantina de 14 zile, luăm măsuri de relaxare. Dacă există o creștere a cazurilor, închiderea începe de la ultimele sectoare deschise”, a explicat ministrul bulgar al sănătății, prof. Kostadin Anghelov, la data de 28 ianuarie.

Ordinea de relaxare a măsurilor

Restaurantele și unitățile de alimentație au fost deschise la 1 martie, cu excepția discotecilor, barurilor, cluburilor, barurilor de varietăți și cluburilor de noapte, care sunt programate să se deschidă pe 1 aprilie. De asemenea, sălile de jocuri de noroc și cazinourile au fost lăsate să își reia activitatea. Copiii din diferite clase merg la școală cu program de prezență fizică:

– de la 4.02.2021 până la 17.02.2021 – elevii din clasele a VII-a, a VIII-a și a XII-a sunt la școală cu prezență fizică;

– de la 18.02.2021 până la 2.03.2021 – cu prezență fizică învață elevii din clasele a V-a, a X-a și a XI-a;

– din 4 martie 2021 până în 17 martie 2021 – elevii din clasele a VI-a, a IX-a și a XII-a sunt la școală cu prezență fizică.

Mall-urile, sălile de sport și cinematografele au fost deschise pe 1 februarie.