Ministrul lucrarilor publice si administrarii teritoriului cauta un tap ispasitor pentru ineficienta Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL). in prag de campanie electorala, acum cind se trage linie si se numara realizarile, cifrele infirma spusele ministrului, care declara sus si tare ca sistemul ANL este viabil si ca va rezolva problema locuintelor. La doi ani de la aparitia Legii privind ifiintarea ANL, doar aproximativ 500 de familii din itreaga tara au decis sa-si construiasca case cu ajutorul agentiei si au semnat contractele cu agentia. si aceasta i conditiile i care, numai i primul val, se iscrisesera pe liste peste 20.000 de solicitanti de credite. in Capitala, de exemplu, cu toate ca agentia a primit 9.265 de cereri, cind a dat strigare pentru primele 220 de apartamente, s-a trezit ca nu are clienti la oferta sa de pret, amplasament si dobinda la credit. Reamintim ca pretul de construire a unui apartament bucurestean de trei camere este i jur de 360 milioane lei, la care se adauga 5% comisionul ANL, iar dobinda se situeaza itre 7% si 9%, la un credit calculat i euro. Astfel, doar o treime din cei 220 clasati primii pe liste au si luat apartamente, restul de locuri fiind completate cu greu dupa o campanie de presa ce a durat o luna.
Pentru a ascunde aceste adevaruri, Nicolae Noica si reprezentantii ANL au provocat o diversiune: „Nu putem construi pentru ca nu avem unde”. si au ales doua puncte strategice -Bucuresti si Cluj-Napoca. in mod special Noica il acuza direct pe primarul general Traian Basescu ca nu pune amplasamente la dispozitia agentiei. Trece isa prea usor peste faptul ca ANL abia a primit un teren de la Ministerul Apararii Nationale, cu o suprafata de 71.220 mp, pe soseaua Oltenitei, la nr. 219. Potrivit expertilor aici s-ar putea face cel putin 1.000 apartamente. Or, conform afirmatiilor directorului general ANL, Dorin stefanescu, i acest an au fost alocate agentiei 200 miliarde de lei, din care doar 100 miliarde sunt pentru construirea de locuinte cu ajutorul agentiei (restul sunt credite cu alta destinatie – pentru construire i regie proprie, consolidare, cumparare de locuinte si pentru persoane juridice). Din 100 miliarde abia se platesc cele 500 de apartamente deja contractate si n-ar mai ramine bani pentru altele. Licitatia internationala pentru creditul extern a tot fost aminata, iar bani din obligatiuni speciale nu se prea itrevad, din cauza neicrederii populatiei i ANL.
Un sondaj recent arata ca 60% din intervievati nu au icredere i ANL. Acest fapt demonstreaza ca rominii ramin adeptii principiului – la pomul laudat sa nu te duci cu sacul.
Noica vrea pamint de la Basescu

12 octombrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 12 octombrie 2000, 15:00
Ministrul lucrarilor publice si administrarii teritoriului cauta un tap ispasitor pentru ineficienta Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL). in prag de campanie electorala, acum cind se trage linie si se numara realizarile, cifrele infirma spusele ministrului, care declara sus si tare ca sistemul ANL este viabil si ca va rezolva problema locuintelor. La doi ani de la aparitia Legii privind ifiintarea ANL, doar aproximativ 500 de familii din itreaga tara au decis sa-si construiasca case cu aju
Etichete: arhiva,
economic rent
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook