Vouchere pentru victimele infracțiunilor

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat vineri că ministerul a publicat un anunț privind achiziția de „servicii de emitere, alimentare și distribuire a voucherelor destinate victimelor infracțiunilor grave”. Această mișcare are ca scop asigurarea suportului financiar pentru victimele infracțiunilor, permițându-le să facă față cheltuielilor imediate și urgente generate de astfel de situații.

Voucherele destinate victimelor infracțiunilor grave acoperă o serie de cheltuieli. Sunt vizate cheltuielile pentru hrană, cazare, transport, medicamente, materiale sanitare, materiale de igienă și uz personal. Aceste vouchere pot acoperi până la cinci salarii de bază minime brute pe țară.

Alina Gorghiu a subliniat importanța acestui program, mai ales pentru femeile și copiii care sunt victime ale infracțiunilor. Ea a explicat că multe dintre victime sunt femei și copii, ceea ce face acest program cu atât mai relevant și necesar.

„Ca femeie, nu doar ca ministră, sunt foarte sensibilă la problemele pe care trebuie să le depășească victimele infracțiunilor. Pentru că multe dintre ele sunt femei și copii. Statul român nu stă cu mâinile în sân! Voucherele destinate victimelor infracțiunilor grave vor opri lanțul vicios”, a scris Alina Gorghiu, vineri pe Facebook.

Gorghiu a menționat și că pentru anul 2023, se estimează că vor fi emise 30 de astfel de vouchere.

Această nouă inițiativă face parte din Mecanismul Național de Susținere a Prevenirii Criminalității. Ea va funcționa pentru prima dată în acest an, oferind un instrument important pentru sprijinirea victimelor.

Finanțarea pentru aceste vouchere provine din sumele confiscate, din valorificarea bunurilor confiscate și din executarea hotărârilor de confiscare prin echivalent în procedurile penale, a precizat ministrul Justiției.

Se acordă în 72 de ore de la depunerea unei cereri

Menționăm că această compensația financiară se acordă doar în baza unei cereri. Voucherele se acordă în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe țară și într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii respective.

Victima poate depune o cerere de compensare financiară sau o cerere cu un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente la tribunalul în a cărui circumscripție domiciliază victima. Cererea se soluționează de doi judecători din cadrul Comisiei pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor, constituite în fiecare tribunal.

Sunt vizate următoarelor categorii de victime:

  • persoanele asupra cărora a fost săvârșită o tentativă la infracțiunile de omor și omor calificat, prevăzute la art. 188 și 189 din Codul penal, o infracțiune de vătămare corporală, prevăzută la art. 194 din Codul penal, o infracțiune intenționată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracțiune de viol, act sexual cu un minor și agresiune sexuală, prevăzute la art. 218-220 din Codul penal, o infracțiune de trafic de persoane și trafic de minori, prevăzute la art. 210 și 211 din Codul penal, o infracțiune de terorism, precum și orice altă infracțiune intenționată comisă cu violență;
  • soțul, copiii și persoanele aflate în întreținerea persoanelor decedate prin săvârșirea infracțiunilor.