Uniunea Europeană are în intenție să sancționeze din nou Rusia. Oficialii de la Bruxelles lucrează la o posibilă interzicere a furnizării de servicii cloud către Rusia, ca parte a noilor sancţiuni împotriva Kremlinului pentru invadarea Ucrainei.

Informația a fost furnizată de un oficial UE pentru Reuters. Sursa citată a susținut că măsura este complexă din punct de vedere tehnic.

Dacă va fi introdusă, nu este clar cum ar fi afectată Rusia de interdicţia UE, deoarece furnizorii de top de servicii cloud din Europa sunt companii din SUA, inclusiv Amazon, Google şi Microsoft.

UE aplică sancțiuni pe bandă rulantă împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a adoptat săptămâna trecută un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi Belarusului. Printre măsuri se află și un embargo petrolier, măsuri restrictive asupra băncilor ruseşti şi interzicerea furnizării de servicii de consultanţă către Moscova. O versiune iniţială a unui comunicat de presă privind pachetul de sancţiuni, emis de Consiliul UE pe 3 iunie, se referea, de asemenea, la o interdicţie privind furnizarea de servicii cloud, dar ulterior a fost modificată pentru a elimina această referinţă.

Această sancţiune nu apare în textele legale publicate în Jurnalul Oficial al UE.

Un ofiţer de presă al Consiliului a spus că menţionarea iniţială a sancţiunii privind serviciile cloud a fost ”o eroare materială” şi a refuzat să spună dacă ar fi putut fi cauzată de o dezbatere pe această temă între statele UE.

Explicațiile oferite de UE pe marginea sancțiuniilor privind serviciile cloud

Un oficial al UE familiarizat cu deciziile privind sancţiunile a declarat că măsura privind serviciile cloud nu a fost niciodată propusă de Comisia Europeană, dar a adăugat că UE lucrează la introducerea interdicţiei în eventualele runde viitoare de sancţiuni, deşi este dificilă din punct de vedere tehnic.

Într-un tweet de marţi, consilierul preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a spus că editarea comunicatului de presă de către Consiliul UE a fost făcută fără a oferi o explicaţie clară şi că sugerează o posibilă atenuare a sancţiunilor.

”Trebuie să creştem presiunea sancţiunilor, nu să scădem”, a spus el.

Amintim că în urmă cu o zi, Guvernul României a anunțat, prin purtătorul său de cuvânt, Dan Cărbunaru, că pregătește un proiect de OUG cu privire la aplicarea măsurilor sancţionatorii în contextul războiului din Ucraina. Multe industrii din țară au fost afectate de sancțiunile impuse Rusiei.