Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății, a fost întrebat la B1 TV, ce măsuri se vor lua de Crăciun și Revelion, în contextul pandemiei de COVID-19 și dacă vor exista relaxări.

El susține că în momentul de față este mult prea devreme să se discute despre ceva ce se va întâmpla peste patru săptămâni. Totoată, Rafila susține că până acum a văzut ce s-a întâmplat la Brașov, lucru care l-a nemulțumt complet.

Profesorul susține că dacă oamenii își doresc într-adevăr să revină la normalitate ar trebui să fie mai precauți, în special în această perioadă.

„Mi-e greu să vă spun acum ce se va întâmpla peste 3 – 4 săptămâni, dar eu am o preocupare față de ceea ce se întâmplă în acest moment. Am văzut pe la târgul de Crăciun de la Brașov că era o mare frenezie, am văzut niște concerte care nu aveau nimic de-a face cu măsuri de bază care să prevină transmiterea… și eu cred că dacă oamenii vor să aibă niște sărbători cât mai apropiate de normalitate, ar trebui să se comporte mai precaut în această perioadă”, a declarat Alexandru Rafila.

Masca de protecție, obligatorie în târguri

În ceea ce privește purtarea măștilor de protecție în târgurile de Crăciun, Rafila susține că acest lucru ar trebui să fie respectat de toată lumea însă, din păcate românii nu o poartă. În acest context, ministrul Sănătăți consideră că este vorba despre ”o chestiune legată de lipsa de educație”.

„Nu e nimic complicat, dar să știți că și dacă ești într-un spațiu aglomerat și porți masca, tot nu e nimic complicat, dar e o chestiune de mentalitate și de obișnuință de a respecta câteva reguli și de a ne respecta unul pe altul. Masca e obligatorie, dar din ce am văzut eu acum câteva zile la un concert de la Sala Palatului, era obligatorie, dar nu o purta nimeni! Adică… și obligativitatea asta, că noi tot discutăm despre introducerea unor măsuri legislative, dar măsurile legislative sunt una și respectarea lor e cu totul și cu totul altceva și aici, lucrul ăsta se leagă se faptul că unii oameni cred tot felul de lucruri care mai de care mai fantasmagorice. Eu cred că e o chestiune legată de lipsa de educație!”, a adăugat Rafila.

Întrebat despre data la care ar urma să se impună măsurile de Crăciun și Revelion, Alexandru Rafila a subliniat că totul depinde de contextul epidemiologic din acea perioadă. El a adăugat că nu se iau măsuri până nu se vede evoluția pandemiei. Chiar dacă acum România este în scenariul verde, nu se știe ce se va întâmpla peste patru săptămâni.

„Trebuie văzut contextul epidemiologic, că nu o să ia nimeni vreo măsură fără să vadă care este evoluția. Noi acum suntem în scenariul verde, dar nu contează numai asta. Contează și care este trendul, dacă trendul va fi descrescător sau crescător”, a completat el.