Noile măsuri vizează îndeosebi creşterea încasărilor statului ca urmare a majorării taxelor pe tranzacţiile bursiere şi pe ţigări, ca şi a eliminării mai severe a fraudelor. Se vor face economii şi la cheltuieli (livrări de elicoptere, cheltuieli de justiţie, etc.).

Măsurile care vor duce la economii de 1,82 miliarde de euro urmează să consolideze echilibrul bugetar din Belgia. Ele au devenit necesare, sub presiunea Comisiei Europene (CE), după scăderea previziunilor oficiale de creştere pentru 2012, la 0,1%, faţă de 0,8% iniţial. Obiectivul de scădere a deficitului bugetar sub 3% din PIB, cum solicită Comisia – faţă de 3,8% în 2011 – ar fi fost dificil de realizat.

Pentru a contracara orice tendinţă de diminuare a creşterii, guvernul a prevăzut o rezervă de 650 milioane de euro.

”La noi nu a existat scăderea salariului minim şi nu există micşorări de pensii. Nu au fost afectate nici alocaţiile familiale şi nici TVA-ul n-a fost mărit”, a afirmat premierul Elio di Rupo .

Belgia a fost parţial paralizată pe 29 ianuarie de o grevă generală, prima în ultimii aproape 20 de ani, decisă de sindicate în semn de protest împotriva măsurilor de austeritate, mai ales în privinţa înăspririi condiţiilor de ieşire anticipată la pensie.