Acesta a avertizat că noii adversari nu joacă după reguli şi au acces la tehnologii avansate, lucru ce va provoca ţările vestice, informează Monitorul Apărării și Securității.

Zona gri dintre război şi pace

Generalul-locotenent Jim Hockenhull a transmis că ţări precum Rusia şi China nu recunosc actuala ordine mondială, pe care o contestă, fără un conflict direct, operând în zona gri dintre război şi pace.

„Aşa cum am văzut în Salisbury, statele ostile sunt îndrăzneţe şi sunt dispuse să îşi asume riscuri incredibile. Trebuie să fim siguri că avem voinţa şi capacitatea că astfel de acte iresponsabile nu rămân nepedepsite,” a transmis Jim Hockenhull.

De asemenea, Ministerul britanic al Apărării mai scoate în evidenţă faptul că informaţiile militare, care se simt mult mai confortabil să lucreze din umbră, au ales această cale în urma recentelor dezvoltări ale situaţiei de securitate care scoate în evidenţă noi ameninţări pentru care ţările trebuie să se pregătească.

Informaţiile militare au rolul să monitorizeze instabilitatea la nivel mondial, să urmărească ameninţările la adresa Regatului Unit, să monitorizeze violarea drepturilor omului, asigură consilierea şefilor guvernului şi sprijină trupele britanice desfăşurate în misiuni externe, potrivit anunţului.

Franța avertizează Regatul Unit

Ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, l-a atenţionat pe omologul său britanic, Dominic Raab, în marja unei întrevederi la Londra cu privire la Iran, în legătură cu „caracterul inacceptabil pe care l-ar avea încălcarea de către Regatul Unit a dispoziţiilor acordului de retragere”, a anunţat purtătoarea sa de cuvânt în timpul unei conferinţe de presă.

Comisia Europeană a dat termen joi Regatului Unit până la finalul lunii pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele luate în cadrul Brexitului, care a adus ”atingere gravă încrederii”, subliniind că Uniunea Europeană ”nu va ezita” să se adreseze justiţiei.

Proiectul de lege în chestiune, prezentat miercuri de Londra, autorizează explicit ca unele dintre dispoziţiile sale să îşi producă efectele chiar dacă ele sunt incompatibile cu acordul de retragere, în special protocolul privind Irlanda şi Irlanda de Nord şi dreptul european.

Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea unui acord de retragere care cuprinderea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de asta pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.