Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă, a declarat că el a promovat impozitul forfetar încă de la început, dar nu în forma actuală, de impozit minim pe cifra de afaceri, ci pentru taxarea activităţii economice în unele sectoare.

„Unii m-au acuzat că sunt cel care am introdus impozitul forfetar şi vreau să fac o remarcă: da, eu l-am introdus în planul de guvernare, dar era impozit forfetar pe activitate, se referea la activităţi precum tutun, alcool şi produse petroliere. Unii fac o confuzie gravă între impozitul minim pe cifra de afaceri şi impozitul pe activitate”, a afirmat Niţă într-o conferinţă de presă.

Impozit răstălmăcit

El a precizat că rolul impozitului forfetar pe activitate era scoaterea evaziunii fiscale la suprafaţă, dar acesta a fost „răstălmăcit”.

Niţă (PSD) a mai spus că în prezent sunt discuţii în partidele politice şi chiar şi unii membrii ai guvernului susţin eliminarea acestui impozit, iar el este într-o postură mai complicată pentru că trebuie să fie solidar în guvern dar nu poate nici să fie insensibil la problemele comunităţii de afaceri.

PSD a propus eliminarea impozitului minim, începând cu 1 septembrie.

Firmele din România, răpuse de impozit

Ministrul Economiei, Adriean Videanu (PDL), a declarat, săptămâna trecută, că introducerea impozitului minim a reprezentat o eroare a Guvernului, întrucât politica fiscală nu trebuie să aibă doar rol de colectare, ci şi de stimulare a economiei.

Un studiu de impact realizat de Ministerul Finanţelor estimează că este posibil ca circa 102.000 firme, care în 2008 au avut o cifră de afaceri medie de 200 euro/lună, să înceteze activitatea după introducerea impozitul minim, în timp ce încasările totale până în 2012 sunt anticipate la 4,2 miliarde lei.

Firmele plătesc, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Firmele care înregistrează profit plătesc în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează. Introducerea acestui impozit a fost criticată de reprezentanţii mediului de afaceri, dar şi politic.

Pe fondul acestor critici, premierul Emil Boc a declarat că Guvernul va evalua „după toamnă” efectele impozitului asupra economiei şi va stabili dacă scopul pentru care s-a decis introducerea acestei taxe a fost atins.

SURSA: Mediafax