Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Cu toate acestea, echilibrul între Renault şi Nissan în cadrul alianţei a devenit un subiect tensionat după ce în luna aprilie statul francez şi-a majorat participaţia deţinută la Renault de la 15% la 19,7%, în ideea de a-şi dubla drepturile de vot la grupul auto. În schimb, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault.

"Vom continua politica care pe termen lung va reprezenta cel mai bine interesele fiecărei companii şi ale angajaţilor, acţionarilor şi comunităţilor lor. Opinia noastră este că această politică a fost realizată şi sunt foarte încântat de rezultat", a afirmat directorul pentru concurenţă al Nissan, Hiroto Saikawa.

Vineri, Renault şi Guvernul francez au ajuns la un acord în urma căruia Parisul îşi va limita drepturile de vot la Renault, atenuând astfel interferenţele autorităţilor franceze asupra Nissan.

Board-ul Renault, care include doi reprezentanţi ai Executivului, a acceptat în unanimitate ca statul să-şi menţină dreptul de a-şi dubla puterea votului din aprilie 2016, în schimb aceste drepturi de vot vor fi plafonate la 17,9%, exceptând anumite circumstanţe.

Miniştrii Economiei şi ai Finanţelor, Emmanuel Macron şi Michel Sapin, care împreună sunt responsabili pentru participaţia statului, au salutat acordul.

"Acest plan care prevede plafonarea participaţiei statului oferă asigurări depline companiei Nissan că statul nu va controla Renault, dar în acelaşi timp sprijină statutul statului de cel mai mare acţionar al companiei. Miniştrii îşi reafirmă profundul ataşament faţă de alianţa Renault-Nissan", se arată în declaraţia oficialilor francezi.

La bursa de la Paris, acţiunile Renault au scăzut vineri cu 5,3%, evaluând compania la 26 miliarde de euro (28,6 miliarde de dolari).

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

SURSA: Agerpres