Până în 2030, Nissan vrea să vândă doar vehicule electrice în Europa

Nissan a informat, luni, că toate modelele noi pe care le va lansa în Europa vor fi complet electrice. Până în 2030, vrea să vândă doar vehicule electrice în Europa. La nivel global, Nissan intenţionează să lanseze 27 de vehicule electrice şi mașini hibride, care includ 19 modele integral electrice, până în 2030.

În plus, Nissan vrea să introducă tehnologia fără cobalt pentru a reduce costul bateriilor EV cu 65% până în anul fiscal 2028 şi să lanseze un vehicul cu propriile baterii cu stare solidă (ASSB) până atunci. Se pare că aceste acțiuni vor reduce timpii actuali de încărcare cu două treimi.

Anunțul a venit la o săptămână distanță după ce Regatul Unit a amânat interzicerea vânzării de maşini pe benzină şi diesel noi, din 2030 până în 2035.

„Nu există cale de întoarcere acum. Credem că este lucrul corect de făcut pentru afacerea noastră, clienţii noştri şi pentru planetă”, a explicat Makoto Uchida, directorul general al Nissan, potrivit unui comunicat de presă emis de compania respectivă.

Makoto Uchida
Makoto Uchida (SURSA FOTO: Wikipedia)

Un nou model electric Nissan va fi fabricat în Marea Britanie

Nissan a confirmat deja că unul dintre viitoarele sale vehicule electrice va fi fabricat în Sunderland, Marea Britanie. În China, Nissan va încerca să lanseze mai rapid maşini și noi modele, care vizează anumiţi consumatori.

„Sunderland este una dintre fabricile noastre majore, în care avem istorie, competitivitate a costurilor… şi am dori să arătăm în continuare strategia noastră de electrificare aici, în această ţară.

Industria auto evoluează şi provoacă peste tot în lume”, a declarat Makoto Uchida pentru CNBC.

Nissan, investiţie majoră în viitorul electric, în cadrul parteneriatului său cu Renault

Renault pune mare accent pe electrificare, iar Nissan va sprijini acest lucru. Partenerii de alianţă de la Nissan Motor vor investi circa 725 de milioane de dolari americani în această nouă divizie.

În iulie 2023, Nissan Motor a stabilit condiţiile unui contract de revizuire a parteneriatului său cu Renault. Aconvenit cu partenerul său asupra sumei care va fi investită în unitatea de vehicule electrice Ampere. Discuţiile despre contract, inclusiv suma investiţiei, nu au fost încă finalizate.

„Se poartă discuţii între cele două companii, dar încă nu s-a ajuns la un acord”, a spus purtătorul de cuvânt al Nissan, relatează publicația japoneză Yomiuri Shimbun.

Cei doi giganţi auto mondiali se aşteaptă ca valoarea întreprinderii Ampere să ajungă la 8 până la 10 miliarde de euro, iar rata investiţiilor Nissan să fie probabil sub 10% din această sumă, a scris Yomiuri, citând persoane care cunosc acest subiect.

Aceasta ar fi sub limita maximă de 15% stabilită de Nissan în februarie pentru investiţie.