Nicușor Dan a postat un mesaj prin care evidenția că Planul Urbanistic General al Bucureștiului rămâne deocamdată în picioare, în ciuda dosarelor de anulare, căci instanțele le-au respins pe toate.

„În iunie 2022 când Tribunalul București a anulat în primă instanță Planul Urbanistic General am îndemnat la calm, spunând că este foarte puțin probabil ca hotărârea să nu fie desființată în recurs.

Azi, în primul termen al recursului, reclamantul a renunțat la cererea de anulare, deci Planul Urbanistic General al Bucureștiului rămâne valabil. ONG-uri iresponsabile apropiate de speculatorii imobiliari au inițiat alte dosare de anulare a Planului Urbanistic General, instanțele le-au respins pe toate”, a anunțat primarul Nicușor Dan.

Ce ar fi însemnat anularea definitivă a Planului Urbanistic General?

În cazul în care documentul era anulat definitiv, autorizații de construire pe centrul orașului se puteau da în baza PUZ-ului de zone construite protejate, aprobat separat de PUG. Legiuitorul mai prevede că se pot da autorizații în baza PUZ-urilor aprobate și a unor PUZ-uri nou elaborate. În rest nu se mai putea autoriza direct nimic, a explicat avocatul Dumitru Dobrev pentru HotNews, în iunie anul trecut, după anularea PUG-ului în prima instanță.

Anularea definitivă a PUG-ului însemna anularea actualului regulament de construire. Asta venea cu părți bune și părți rele, din punct de vedere urbanistic. De exemplu, în zona centrală a orașului au fost puse în PUG mai multe turnuri. Unele s-au construit, altele nu. Asta înseamnă că acolo unde nu s-au construit nici nu se mai puteau construi. Mai însemna și că mai multe spații verzi își pierdeau protecția dată de PUG, iar altele căpătau protecție, de exemplu acolo unde PUG-ul aprobat în 2000 permitea betonarea anumitor spații verzi.

PUG-ul din 2000 a fost prelungit de mai multe ori.

Planul Urbanistic General a fost aprobat prin Hotărârea 269/2000 și avea termen de valabilitate 10 ani, adică până în 2010. Până la acea dată trebuia făcut un nou PUG, însă nu e gata nici până azi, PUG-ul din 2000 fiind prelungit prin mai multe Hotărâri de Consiliu General.

PUG-ul era blocat din anul 2014

Primăria Capitalei a deblocat abia la începutul acestui an elaborarea noului Plan Urbanistic General, care stătea blocat din 2014, prin semnarea unui act adițional care a permis reluarea lucrărilor. Prima versiune a noului PUG va fi gata până la finalul anului 2023, iar în 2024 va începe avizarea, a anunțat primarul general, Nicușor Dan, la vremea respectivă.

Bucureștiul trebuia să aibă un nou Plan Urbanistic General în 2016, potrivit contractului semnat între Primăria Capitalei și Universitatea de Arhitectură și Urbanism în 2013.

Proiectanții au spus în ultimii ani că municipalitatea nu a putut furniza toate datele necesare elaborării documentației, s-au schimbat 4 primari de la semnarea contractului.

În prezent, în București se construiește după Planul Urbanistic General aprobat în 2000, adică în urmă cu peste 20 de ani.