România, într-un moment critic. Nu ne permitem alegeri anticipate
În discursul său, Nicușor Dan a afirmat că România traversează o perioadă de instabilitate în care nu își permite experimente politice. El a criticat în termeni duri ideea unor alegeri anticipate sau a nominalizării lui Călin Georgescu ca prim-ministru, amintind opiniile controversate ale acestuia.
El a punctat că astfel de declarații, precum cele despre revendicări teritoriale în Ucraina sau naționalizarea economiei, nu pot fi tolerate într-un stat democratic aflat în criză. România, a spus candidatul, nu își permite să își alunge investitorii și nici să le selecteze „după bunul plac”.
„Putem să vorbim foarte, foarte multe lucruri, să promitem fiecare dintre noi multe. Ceea ce ne deosebeşte este aventura. România nu-şi permite o aventură în momentul ăsta. România nu-şi permite să vorbească momentul ăsta de alegeri anticipate. România nu-şi permite să vorbească momentul ăsta de Călin Georgescu prim-ministru, omul care vorbeşte de revendicări teritoriale în Ucraina. România nu-şi permite în momentul ăsta să vorbească împotriva investitorilor străini, să spună că o să-i acceptăm numai pe ăia pe care îi vrem noi. România nu-şi permite în momentul ăsta să vorbească de naţionalizare”, a afirmat Nicuşor Dan.
Nicușor Dan spune că avem nevoie de investiții și competitivitate
Nicușor Dan a subliniat că România trebuie să rămână ancorată în economia europeană și globală, în timp ce statul trebuie să susțină dezvoltarea capitalului autohton. El a pledat pentru sprijinirea agriculturii românești și pentru stimularea sectoarelor emergente, cum ar fi inteligența artificială.
În opinia sa, statul trebuie să fie inteligent în schemele de dezvoltare și doar o Românie competitivă poate progresa în actualul context economic internațional.
„România are nevoie să fie ancorată în economia europeană, în economia globală şi, bineînţeles, că statul român trebuie să sprijine capitalul românesc, statul român trebuie să sprijine agricultura românească, statul român trebuie să facă prin schemele lui de dezvoltare, să facă România competitivă pe piaţa globală prezentă şi viitoare statul român trebuie să stimuleze inteligenţa artificială, de exemplu, pentru că acolo va fi bătălia”, a mai transmis Nicuşor Dan.

Corupția, evaziunea și politizarea, problemele reale
În continuarea discursului, candidatul independent a admis că România are probleme structurale grave: corupție masivă, management politic în companiile de stat și evaziune fiscală care afectează grav economia. Totuși, el a avertizat că soluția nu este populismul sau radicalizarea discursului public.
Nicuşor Dan a afirmat că trebuie corectate lucrurile într-un mod înţelept, subliniind că încrederea investitorilor este deja afectată, iar piețele financiare transmit semnale clare cu privire la direcția greșită în care ar putea merge țara.
„Da, este corupţie în România, bineînţeles. Este o uriaşă corupţie în România şi votul românilor de acum trei zile o dovedeşte. În România nu s-au luat destui bani europeni. În România este o uriaşă evaziune fiscală, care afectează capitalul românesc, firmele româneşti. Da, în România sunt companii de stat la care managementul este plin de politruci. Aşa este. În România se cheltuieşte enorm. Statul aruncă cu bani şi de acolo vine inflaţie şi de acolo vine factura pentru români. Da, toate astea se întâmplă şi toate astea trebuie corectate. Numai că trebuie corectate într-un mod înţelept nu cum ne arată indicatorii şi bursa şi cursul leului încrederea investitorilor faţă de ce poate să fie România peste două săptămâni”, a mai explicat el.
Justiția, nu ura, trebuie să facă dreptate
În încheiere, Nicușor Dan a făcut apel la unitate și la revenirea la valorile democratice. El a avertizat că ura nu poate fi soluția pentru nemulțumirile românilor față de clasa politică și abuzurile din trecut.
Potrivit candidatului la prezidențiale, justiția, nu ura, trebuie să-i pedepsească pe cei care au greșit față de români. El a pledat pentru un stat de drept consolidat și o societate ancorată ferm în valorile europene.
„Şi mai este un lucru foarte important. Bineînţeles că în România este corupţie. Bineînţeles că în România am avut o clasă politică care şi-a bătut joc de cetăţeni. Da, toate astea sunt adevărate. Numai că răspunsul la această situaţie de fapt nu trebuie să fie ura care dezbină societatea. Răspunsul la această situaţie, de fapt trebuie să fie justiţia care să-i pedepsească pe cei care au greşit faţă de români. Ăsta este răspunsul unei societăţi democratice şi ancorate în Europa”, a mai afirmat Nicuşor Dan, la congresul BNS.