Economia României, în colaps total cu George Simion pe post de președinte

Economia României ar fi în colaps total cu George Simion pe post de președinte, avertizează economiștii. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), și analistul financiar Iancu Guda au explicat, marți seară, ce consecințe economice ar putea apărea dacă George Simion va deveni președintele României.

„Este o presiune pe cursul valutar. A fost gestionată adecvat azi. Deprecierea e totuși de numai două procente, e o depreciere mică. Am depășit un prag psihologic și emoția e mare, dar Banca Națională face tot ce poate pentru a nu pierde din mână o situație care dacă e pierdută din mână o dată mi-e greu să cred că o mai prindem înapoi”, a explicat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Potrivit lui Dan Suciu, economia României trece acum printr-o „perioadă de tensiune, presiune, în care trebuie să fim activi și care s-a concretizat în urma unor crize suprapuse, o criză politică și o situație economică dificilă chiar de dinainte.” Acesta a avertizat clasa politică că orice decizie economică de schimbare a mersului țării va da peste cap economia țării. În plus, „orice criză politică prelungită nu face decât să accentueze o criză economică”, iar o criză prelungită creează instabilitate.

„E evident că România s-a bazat pe intrări de capital. Au venit din fonduri europene, investiții străine. Dacă cineva decide că n-are nevoie de fonduri europene, că trebuie să facă naționalizări sau alte năzbâtii economice evident că acest flux de bani care ține România în viață se va opri.

Deja avem sincope. Orice decizie economică de schimbare a mersului acestei țări va da peste cap economia țării. Va fi un impact negativ. O criză politică prelungită nu face decât să accentueze o criză economică și așa complicată.

O criză politică prelungită creează instabilitate, investitorii se îndepărtează de România, retragerile de fonduri ar putea crește și alte intrări de bani nu vor mai veni. Atunci statul român e dependent fundamental de o finanțare pe termen scurt și lung atât din surse interne, dar și externe. Totul depinde de deciziile politicienilor”, a avertizat purtătorul de cuvânt al BNR, marți seară, la TV.

„Lucrurile pot ajunge chiar mai grave”

Analistul financiar Iancu Guda privește cu pesimism spre viitor și crede că „lucrurile pot ajunge chiar mai grave.” După afișarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, „investitorii și-au pierdut încrederea în riscul de orientare a României într-o poziție anti-occidentală”, spune el.

Dacă lucrurile vor degenera după al doilea tur și se instaurează un regim suveranist, care e anti-Occident, în România, „este clar că aceste ieșiri de capital vor fi și mai grave, nu mai avem nici intrări de capitaluri, fonduri europene și investiții străine directe”, a avertizat el. Deprecierea monedei duce la inflație, dobânzi mari, blocarea creditării și colaps total, a reamintit analistul financiar.

„Lucrurile pot ajunge chiar mai grave. Avem retrageri în două zile de trei miliarde de euro din România, investitorii și-au pierdut încrederea în riscul de orientare a României într-o poziție anti-occidentală și asta se vede clar și are legătură cu alegerile de pe 4 mai.

BNR a avut una dintre cele mai grele zile, ieri și azi, de după 1989 pentru a ține piețele echilibrate. Avem un deficit comercial și plătim mai multă valută la import decât încasăm la export, vreo 30 mld. de euro, care înseamnă cerere mai mare, de vreo 80 mil. euro pe zi. Au fost retrageri de capital de 30 de ori mai mari decât o zi normală și asta nu are de-a face cu deficitele din spate pentru că România era finanțabilă până duminică seară.

Factorul declanșator a fost primul tur al alegerilor. E doar începutul. Datoria BNR e ca din rezerva valutară să aibă grijă de cursul și de economia per ansamblu din perspectiva inflației. Dacă lucrurile vor degenera după 18 mai și se instaurează un regim suveranist care e anti-Occident este clar că aceste ieșiri de capital vor fi și mai grave, nu mai avem nici intrări de capitaluri, fonduri europene și investiții străine directe.

Deprecierea monedei duce la inflație, dobânzi mari, blocarea creditării și colaps total. Nicio țară de pe pământ n-a avut așa ceva vreodată, ce promite Simion, dobânzi 0 la toate creditele. Așa ceva e colaps total. Așa ceva nu e posibil. Ne poate aștepta un dezastru de proporții catastrofale dacă România merge către direcția anti-Occident. Nu are măsura cifrelor.

Nu poți să le promiți oamenilor mere otrăvite care ne omoară și să le zici că bunăstarea se poate crea din pix. Aceste măsuri sunt ca apa și uleiul. E clar că sunt minciuni electorale. Nu sunt doar minciuni, sunt și aberații care nu se leagă. Lucrurile astea mi se pare că sunt făcute doar pentru a obține niște alegeri. Dacă punem toate lozincile astea suveraniste pe hârtie ne doare capul”, a explicat Iancu Guda.