UPDATE

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București a aprobat astăzi organizarea de către Asociația ACCEPT a marșului ”Bucharest Pride” 2021 pe Calea Victoriei în data de 14 august, cu un număr maxim legal de 500 de persoane.

De asemenea, reprezentanții Capitalei au solicitat Asociației ACCEPT ca, pe toată perioada desfășurării marșului, să respecte dispozițiile legale în vigoare, inclusiv cele privind măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei SARS-CoV-2.

Având în vedere faptul că organizarea a două evenimente, în același timp, poate genera riscuri de siguranță conform organelor de specialitate, dar și contextul pandemic în care ne aflăm, proiectul ”Străzi deschise” va fi suspendat sâmbătă, 14 august. Începând de duminică, 15 august, acesta va fi reluat, în condiții normale de desfășurare.

 

Ştirea iniţială

Scandalul legat de marșul „Bucharest PRIDE”, organizat de Asociaţia ACCEPT, pare să-şi găsească o rezolvare.

Nicuşor Dan recomandă organizarea „Bucharest PRIDE” şi suspendarea pentru o zi a proiectului „Străzi Deschise”

Surse Capital.ro ne-au precizat că, în cadrul şedinţei ce este programată pentru luni, 9 august, ora 14:00, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis recomandarea Primăriei Capitalei de a fi aprobată solicitarea Asociației ACCEPT pentru organizarea marșului „Bucharest PRIDE” sâmbăta aceasta, pe data de 14 august 2021.

Marşul va avea un număr maxim de 500 de participanţi, iar traseul va fi cel solicitat de către organizatori, respectiv Piața Victoriei – Calea Victoriei – Piața Universității.

Tot cu această ocazie, Nicuşor Dan a propus suspendarea proiectului „Străzi Deschise” pentru ziua de 14 august și reluarea lui începând de a doua zi, din 15 august.

De unde a pornit întreg scandalul între Primăria Generală şi ACCEPT?

Reamintim că vinerea trecută, reprezentanții ACCEPT au protestat în fața Primăriei Generale și au acuzat instituția condusă de Nicuşor Dan că nu a autorizat organizarea marșului „Bucharest Pride” din acest an.

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Bucureşti a argumentat pericolele la care s-ar putea expune participanţii la eveniment în cazul în care acesta s-ar desfăşura pe Calea Victoriei, acolo unde în timpul weekend-ului are loc proiectul „Străzi Deschise”.

Primăria Generală a oferit atunci „mai multe opțiuni”celor de la Asociaţia ACCEPT, inclusiv organizarea marșului pe bulevardul Kiseleff sau Magheru.

„Pentru prima dată în ultimii 15 ani, Primăria Municipiului București boicotează organizarea Marșului Bucharest Pride la doar o săptămână înainte de eveniment”, se arăta într-o postare publicată pe Facebook de Asociația ACCEPT.

De asemenea, ACCEPT a acuzat „cenzura de tip Viktor Orban” de la Primăria Capitalei, deoarece instituția a aprobat „marșul legionar Noua Dreaptă”.

În replică la acuzațiile ACCEPT, Primăria Municipiului București a precizat că „nu poate refuza organizarea unui miting Asociației Noua Dreaptă, cât timp aceasta este o organizație legal constituită, conform unei decizii a instanței de judecată”.

Sursa foto: INQUAM Photos, Lavinia Cioaca