Nicuşor Dan: Prioritatea bugetară nu sunt subvenţiile, ci cele 30 de miliarde
Preşedintele Nicuşor Dan s-a pronunţat public în favoarea reducerii subvenţiilor alocate partidelor politice, însă a atras atenţia că dezbaterea publică trebuie să se concentreze asupra marilor cheltuieli bugetare, care însumează sume mult mai consistente decât cele vizate de această măsură.
„Eu sunt pentru şi pentru a discuta unde pot să meargă banii aştia, dar sumele cele mai mari nu sunt acolo. Noi vorbim de 30 de miliarde de lei şi sumele de care spuneţi dumneavoastră sunt câteva zeci de milioane. Sunt şi ei nişte bani, dar trebuie să ne uităm la 30 de miliarde de lei”, a declarat Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă susţinută joi.
Nicuşor Dan atrage atenţia că efectul unei astfel de măsuri asupra bugetului de stat ar fi relativ redus. În opinia sa, subvenţiile acordate partidelor reprezintă sume modeste în comparaţie cu marile cheltuieli publice, diferenţa fiind de ordinul miliardelor. Astfel, consideră că discuţia ar trebui orientată către zonele unde se înregistrează pierderi bugetare semnificative, nu doar asupra acestor fonduri limitate.

Declaraţiile vin în contextul intensificării discuţiilor privind prioritizarea cheltuielilor publice şi identificarea surselor pentru reducerea deficitului bugetar. În acelaşi cadru, întrebat despre eventuale reforme în sistemul de pensii, Nicuşor Dan a precizat că nu a purtat recent discuţii legate de procesul de recalculare: „De duminică până azi, nu am avut discuţii despre acest subiect”.
Europa trebuie să-şi asigure propria apărare
Nicuşor Dan a susţinut ideea unei apărări europene consolidate, argumentând că statele membre ar trebui să îşi asume un rol activ în protejarea securităţii continentului. Mesajul său a subliniat importanţa implicării României în acest demers comun, mai ales în contextul sprijinului necesar pentru Ucraina şi al intensificării ameninţărilor din estul Europei.
Pe fondul unei instabilităţi geopolitice tot mai accentuate, liderul român a pus accent pe responsabilitatea ţărilor occidentale, în special a unor actori majori precum Franţa, Germania şi Regatul Unit, de a contribui substanţial la efortul colectiv de apărare. În ciuda constrângerilor economice cu care se confruntă unele guverne, a evidenţiat faptul că pericolul reprezentat de Federaţia Rusă devine tot mai clar în rândul liderilor europeni. Mai mult aici.
În finalul intervenţiei, Nicuşor Dan a remarcat tendinţa generală de convergenţă a statelor membre în privinţa nevoii de a participa echilibrat la întărirea securităţii europene. Declaraţiile sale se înscriu într-un cadru mai larg, în care România îşi revizuieşte priorităţile strategice şi caută să-şi consolideze rolul în arhitectura de apărare a continentului.