Update 2:

Președintele anunță posibile schimbări în diplomația română după eșecul intrării în Visa Waiver

Președintele României a confirmat luni că reprezentanțele diplomatice ale țării vor fi supuse unei analize complete, în urma căreia ar putea apărea modificări de personal.

Printre posturile vizate se numără și cel de ambasador al României în Statele Unite ale Americii, în contextul în care România nu a fost inclusă în programul american Visa Waiver.

Șeful statului a subliniat că procesul de evaluare se va desfășura împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și va viza întregul corp diplomatic, nu doar ambasadele, ci și alte structuri de reprezentare ale României peste hotare. El a făcut referire, în mod special, la atașații comerciali, despre care a spus că reprezintă o zonă în care „suferința este și mai mare”.

„Da. E o întrebare generală, pentru că… o să fie o evaluare pe întreg corpul diplomatic, așa cum am spus. Suferința este și mai mare la atașații comerciali. Ceea ce privește relațiile cu Statele Unite… eu cred că suntem… suntem într-un moment de normalitate, ținând cont de… să-i spunem tensiunile, neînțelegerile care au fost acum șase-șapte luni. Ar putea exista, după această evaluare, schimbare. Pentru că o să fie o evaluare pentru toate pozițiile pe care România le are. Le vom face împreună cu Ministerul”, a precizat șeful statului.

Update 1:

Nicușor Dan a lăudat partidele pro-occidentale pentru intrarea la guvernare

Președintele Nicușor Dan a declarat că este „absolut lăudabil” faptul că partidele pro-occidentale au acceptat participarea la guvernare, chiar dacă sunt conștiente de costurile politice care vin odată cu aceasta. El a remarcat că actualul context economic și social din România impune decizii dificile, dar necesare.

„Pentru moment, faţă de situaţia pe care o traversează România, este absolut lăudabil că fiecare dintre partidele pro-occidentale şi-a asumat participarea la guvernare ştiind că o să fie costuri politice pentru asta”, a declarat preşedintele.

Întrebat despre posibilitatea unei eventuale retrageri a PSD din coaliție, șeful statului a preferat să adopte un ton conciliant.

„Eu vreau să mulţumesc partidelor care şi-au asumat împreună guvernarea şi formează această coaliţie şi doresc ca această coaliţie să dureze cât mai mult”, a spus el.

Amintim că, președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a transmis că formațiunea sa nu a intrat la guvernare pentru a se retrage, amintind că există un protocol semnat între partidele din coaliție.

Cu toate acestea, el a avertizat că în cadrul pachetului doi de măsuri economice ar trebui să se țină mai mult cont de pozițiile și propunerile PSD.

Ce a spus președintele despre participarea României la summitul de la Roma

Nicușor Dan a vorbit despre participarea oficială a României la summitul de la Roma dedicat reconstrucției Ucrainei. El a menționat că ministra de Externe și șeful cancelariei prezidențiale au fost prezenți la eveniment, reprezentând interesele țării.

De asemenea, președintele a precizat că a participat în format online la întâlnirea „coaliției de voință”, o structură informală care susține reconstrucția Ucrainei.

„A fost această reuniune de la Roma. Acolo a participat ministra de Externe, șeful cancelariei care coordonează intențiile administrative ale statului român în ceea ce privește reconstrucția. În cadrul reuniunii de la Roma a fost o întâlnire a așa-numitei coaliții de voință, la care am participat în format online”, a mai precizat șeful statului.

Știrea inițială:

Nicușor Dan dă asigurări că măsurile adoptate de Guvern sunt provizorii

Într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni, președintele Nicușor Dan a transmis că măsurile adoptate pentru reducerea deficitului bugetar nu sunt permanente.

El a afirmat că România are potențial economic și, dacă nu vor fi făcute greșeli, va adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) la finalul anului 2026. Această aderare, în opinia sa, ar putea transforma România într-o țară mai atractivă pentru investițiile externe.

„Vreau să transmit românilor că este o chestiune provizorie, că România are potenţial economic. Aşa cum am spus de mai multe ori, la sfârşitul lui 2026, dacă nu facem greşeli, vom intra în OCDE, în aşa fel România va fi interesantă pentru investitorii străini”, a spus Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Totodată, șeful statului a adresat un mesaj piețelor financiare și investitorilor, cărora le-a transmis că autoritățile române rămân dedicate reformelor promise. El a dat asigurări că aceste reforme vor fi implementate pentru a stabiliza situația financiară a țării.

„Vreau să asigur investitorii și piețele financiare că suntem oameni serioși. Am promis că facem reformele, le vom face pentru ca situația financiară a României să se redreseze”, a spus el.

Guvern, Ilie Bolojan, ministri, sedinta
SURSA FOTO: gov.ro

Administrația Prezidențială va contribui la efortul bugetar

În cadrul aceleiași conferințe, Nicușor Dan a anunțat că Administrația Prezidențială va propune o reducere de 20% a bugetului său la următoarea rectificare bugetară. Măsura este menită să contribuie la efortul național de consolidare fiscală.

Președintele a spus că este vorba despre un gest simbolic și concret în același timp, prin care instituția prezidențială participă la acest efort colectiv.

„În momentul în care o să vină rectificarea bugetară pentru 2025, Administraţia Prezidenţială va propune o reducere cu 20% a bugetului propriu, pentru a participa la acest efort colectiv”, a arătat şeful statului.

În ceea ce privește modul în care s-a început acest proces de ajustare bugetară, Nicușor Dan a explicat că urgența a venit din partea piețelor financiare, care au reacționat la promisiunile neonorate din trecut.

De aceea, guvernul a optat pentru măsuri generale, aplicabile imediat, în loc să înceapă cu tăieri de privilegii individuale sau corecții punctuale.

„Răspunsul este că a fost o presiune a timpului pentru pieţele financiare care au fost expuse la promisiuni neonorate ale României la reducerea cheltuielilor”, a explicat Nicuşor Dan.

TVA-ul, o decizie care trebuia reevaluată în octombrie

Președintele a vorbit și despre subiectul sensibil al creșterii TVA, o măsură pe care în campanie a promis că nu o va susține. De asemenea, el a aminti că Guvernul și-a asumat, la momentul învestirii, că TVA nu va fi majorat.

Totuși, pentru a evita creșterea TVA în prezent ar fi fost necesare alte măsuri și negocieri prelungite cu Comisia Europeană și agențiile de rating, lucru imposibil în contextul actual.

„Pe chestiunea TVA-ului, angajamentul Guvernului când a fost învestit a fost că TVA nu va creşte şi vom avea o reevaluare în octombrie. Pentru ca România să poată să treacă de această perioadă fără majorarea TVA era nevoie de măsuri şi discuţii cu Comisia, agenţiile de rating şi această măsură nu putea să fie luată la acest moment”, a explicat preşedintele.

Pensiile magistraților: drepturile actuale vor fi păstrate

În privința legii magistraților, președintele a afirmat că se va păstra prevederea tranzitorie conform căreia magistrații care îndeplinesc condițiile de pensionare la acest moment își vor păstra drepturile actuale, chiar dacă se pensionează mai târziu.

Nicușor Dan a făcut apel la calm și a transmis că nu este nevoie ca magistrații să se grăbească să iasă din sistem, pentru că aceste drepturi vor fi garantate prin lege.

„În legea magistraţilor în acest moment există o prevedere tranzitorie care spune că persoanele care îndeplinesc condiţia de pensionare la acest moment îşi păstrează drepturile pe care legea le prevede la acest moment, în ipoteza în care vor ieşi la pensie mai târziu. Ceea ce vreau să transmit foarte ferm este că această prevedere tranzitorie va rămâne în modificarea legii magistraţilor. Mesajul meu este că toţi cei care îndeplinesc vârsta de pensionare în acest moment nu trebuie să se precipite să iasă din sistem pentru că această prevedere va rămâne în vigoare”, a spus Nicuşor Dan.

Numirea unui nou director la SRI, în scurt timp

Președintele a confirmat că în perioada următoare va numi un nou director la Serviciul Român de Informații (SRI). A spus că decizia va fi luată într-un timp relativ scurt, în funcție de programul sesiunilor parlamentare.

„Pentru SRI – într-un timp relativ scurt. O să vedem când avem sesiuni parlamentare”, a spus președintele.