Nicușor Dan vrea un Guvern stabil, fără alegeri anticipate

Nicușor Dan a subliniat importanța formării rapide a unui guvern stabil după alegerile din 18 mai, care să ofere predictibilitate economică și încredere piețelor. El a exclus categoric ideea unor alegeri anticipate, arătând că actualul parlament trebuie să funcționeze în continuare până în 2028.

Potrivit acestuia, o majoritate formată din „cele patru partide pro-occidentale și minoritățile naționale” ar trebui să stea în spatele viitorului guvern. A subliniat că intenționează să fie implicat în elaborarea programului de guvernare, dacă va fi ales președinte.

„E important ca noi să avem un guvern stabil, să dăm predictibilitate, pentru ca lumea financiară și economică să aibă încredere în statul român și să stabilizăm cursul leului, ratele dobânzilor.

Noi avem un parlament ales la 1 decembrie, nu este deloc potrivit pentru România să vorbim de anticipate, nimeni nu mai are răbdare cu instabilitate din România, deci va trebui să lucrăm cu acest parlament trei ani și jumătate.

Dintre aceste partide, eu îmi doresc ca cele patru partide pro-occidentale și minoritățile naționale să fie majoritatea care stă în spatele unui nou Guvern. Vreau să fiu implicat în programul Guvernului”, a declarat Nicușor Dan.

Ilie Bolojan, numele vehiculat pentru funcția de premier

Întrebat despre posibile nominalizări pentru funcții-cheie în viitorul cabinet, Nicușor Dan a declarat că își dorește un premier cu profil reformist și a menționat numele lui Ilie Bolojan, dar a adăugat că această alegere nu ține exclusiv de el și că nu face o promisiune.

„Îmi doresc ca primul ministru să fie o persoană reformistă, cred că Bolojan e o persoană foarte potrivită pentru asta, dar nu depinde doar de mine și nu e o promisiune.

Discuția pe portofolii o să fie una tehnică și evident că și partidele vor avea un cuvânt. Nu voi gira o politică cum a fost cea de până acum”, a spus acesta.

El a precizat că discuțiile privind portofoliile guvernamentale vor fi tehnice, dar și partidele vor avea un cuvânt de spus. A insistat că nu va gira un executiv care să continue politicile guvernamentale considerate greșite din ultimii ani.

ilie bolojan
Ilie Bolojan / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Politica externă și apărarea – atribuții prezidențiale

Pe subiectul implicării în nominalizarea miniștrilor de Externe și Apărare, Nicușor Dan a afirmat că va avea un cuvânt de spus și va promova dialogul și stabilitatea.

„Evident că o să fie o discuție în care și opinia mea va conta. Sunt în spațiul public de mulți ani și nu ați văzut scandal pe care eu să îl fi generat, sunt un om al dialogului și e nevoie de dialog în momentul acesta de instabilitate”, a declarat el.

Poziția lui George Simion, redată din declarații anterioare

George Simion, candidatul AUR, nu a participat la dezbatere, fiind plecat din țară după un eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie a României.

Postul care a organizat dezbaterea a redat în schimb o serie de declarații anterioare ale lui Simion, în care acesta afirmase că vizează un „guvern de uniune națională” și chiar sugerase că el ar trebui să fie premierul lui Călin Georgescu, nu invers.

Simion a mai menționat în trecut că este deschis scenariului alegerilor anticipate, în funcție de rezultatul scrutinului prezidențial.

În absența acestuia, Nicușor Dan a comentat unele dintre ideile exprimate anterior de liderul AUR. El a susținut că instabilitatea generată de astfel de mesaje a avut efecte directe în economie.

„Exact tipul acesta de declarații au făcut ca cursul leului să crească și ca dobânda de referință să crească de asemenea. Oamenii au văzut pe pielea lor ce înseamnă asta”, a afirmat candidatul independent.