Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, i-a rugat, miercuri, pe bucureşteni să înţeleagă situaţia creată prin creşterea tarifului la gigacalorie.

„Rog bucureştenii să înţeleagă situaţia şi îi asigur că n-am fi mărit acest preţ dacă n-am fi fost obligaţi de realităţile economice”, a scris edilul general, pe pagina sa de Facebook.

Prețul gigacaloriei se dublează de la 1 aprilie

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat miercuri majorarea preţului la gigacalorie pentru consumatorii casnici racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Noul preţ care va fi plătit de bucureşteni este 330 de lei + TVA şi va intra în vigoare pe 1 aprilie.

„Începând cu data de 1.04.2022, se aprobă preţul local de facturare al energiei termice furnizate populaţiei la un nivel de 330 lei/Gcal (exclusiv TVA)”, prevede hotărârea. Preţul actual este de 137 de lei fără TVA/gigacalorie.

La începutul şedinţei CGMB, primarul general, Nicuşor Dan, a explicat că majorarea tarifului pentru gigacalorie suportat de bucureşteni este necesară, menţionând că nu a mai fost schimbat din 2011.

„Un proiect extrem de important – majorarea tarifului suportat de către bucureşteni pentru gigacalorie, pentru care propunerea este 330 de lei. Este o majorare necesară, pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare, pentru a permite menţinerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce priveşte mediul. Mă bucur că avem acordul majorităţii din Consiliul General pentru această majorare, care este absolut necesară. Tariful nu a mai fost modificat din anul 2011 şi prin această modificare ajungem la o sumă care este apropiată de cea a oraşelor din România care au sisteme centralizate de termoficare”, a precizat edilul şef.

Prețul gigacaloriei va fi în continuare subvenționat

Nicuşor Dan a explicat că PMB va continua „să subvenţioneze semnificativ costul gigacaloriei”, dar nu mai putea susține această creștere a costurilor cu termoficarea de una singură.

„Consilierii generali USR, PNL şi PMP şi-au asumat această majorare impopulară şi le mulţumesc că au făcut ce trebuie, fiindcă Primăria Generală nu mai putea susţine singură creşterea puternică a costurilor cu termoficarea. PMB va continua, însă, să subvenţioneze semnificativ costul gigacaloriei, tocmai pentru ca preţul plătit de bucureşteni să nu fie excesiv. Reamintesc că preţul gigacaloriei plătit de bucureşteni n-a mai fost mărit din anul 2011 şi precizez că noul preţ e comparabil cu preţurile din alte mari oraşe”, a completat Nicuşor Dan.

El a precizat că la Timişoara se plăteşte 350 de lei pe gigacalorie, la Oradea 373 de lei, iar la Constanţa 450 de lei. „Aceste preţuri există din ianuarie/februarie, deci locuitorii acestor oraşe au plătit sau plătesc facturi majorate şi pentru lunile de iarnă. În Capitală, creşterea preţului la gigacalorie se va simţi deocamdată mai puţin, pentru că am intrat în primăvară şi în curând, timp de jumătate de an, nu va mai fi nevoie de furnizarea căldurii”, a explicat primarul general.