Nicușor Dan a fost declarat câștigător în lupta sa în instanță cu ANI. Curtea de Apel Bucureşti a admis joi, în parte, cererea prin care acesta a solicitat anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate. Este vorba de raportul prin care edilul a fost declarat în stare de incompatibilitate. El a fost declarat și în stare de conflict de interese.

Instanţa nu a fost de acord cu cererea lui Nicuşor Dan de anulare a unei părţi din raport, trimis de ANI la Parchetul General. Acesta făcea referire la infracţiunile de abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

„Admite excepţia tardivităţii formulării cererii adiţionale şi constată decăzut reclamantul din dreptul de a invoca noi motive de nelegalitate.

Admite excepţia inadmisibilităţii exercitării controlului de legalitate asupra dispoziţiei din raportul de evaluare prin care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în decizia Curții de Apel.

Cererea lui Nicușor Dan, admisă în parte

Decizia nu este definitivă. De altfel, a respins cererea de anulare cu privire la acest aspect ca inadmisibilă.

„Admite în parte cererea formulată de reclamantul Nicuşor Daniel Dan în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate. Anulează în parte raportul de evaluare nr.58231/G/II/23.12.2022 sub aspectul constatării existenţei stării de incompatibilitate şi conflictului de interese. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se mai spune în decizie.

Nicuşor Dan și-a susținut nevinovăția în fața judecătorilor.

judecator justitie
SURSA FOTO: Dreamstime

Motivele pentru care s-a aflat în incompatibilitate

Trebuie spus că, în luna februarie, ANI anunţa că Nicuşor Dan s-a aflat în incompatibilitate. Acuzația se referea că în perioada exercitării mandatului de primar general, acesta a exercitat şi alte funcţii de conducere în cadrul a patru instituţii sau servicii publice. El nu a avut mandat de reprezentare. În consecință, nu a respectat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

ANI a venit cu explicații și în ceea ce privește conflictul de interese. Astfel, în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcţiei de primar general şi a funcţiei de director general al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), Nicuşor Dan a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei. Ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.

„Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 lei la 14.517.000 lei. În opinia ANI, Nicuşor Dan a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003”, a susținut atunci ANI.

Indicii referitoare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu

Pe de altă parte, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Acesta era prevăzută de art. 297 din Codul penal. El a fost acuzat și de săvârșirea infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul penal, întrucât:

În plus, o amendă contravenţională aplicată de către o instituţie publică lui Nicuşor Dan a fost achitată de Primăria Municipiului Bucureşti. Demersurile de contestare la instanţa abilitată au fost efectuate de către Direcţia Juridic din cadrul PMB pentru edil. S-a avut în vedere atât calitatea de persoana fizică, cât și calitatea de primar general. Documentul a avut semnătura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calităţi.

Un ultim aspect se referă la o situație petrecută în perioada 7 august – 7 septembrie 2021. Atunci, edilul a făcut un lucru prin exercitarea simultană a funcţiei de primar general şi a funcţiei de director general al ALPAB. El a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei. Ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.