Întâlnire de urgenţă între premierul României şi guvernatorul BNR!

Nicolae Ciucă şi Mugur Isărescu au discutat faţă în faţă

Vineri, 10 decembrie, a avut loc prima întrevedere între noul premier al României, Nicolae Ciucă, şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

Cei doi oficiali au vorbit despre provocările la care este supusă economia României în această perioadă, având în vedere revenirea economică de după impactul pandemiei, dar şi criza energetică la nivel european.

“Întâlnirea a avut loc pentru consolidarea dialogului instituțional și a vizat discutarea principalelor evoluții și provocări din economia României și mediul financiar, în contextul actual al revenirii economice, al crizei energetice și al nevoii de a elabora un buget solid și credibil pentru 2022, care să ofere încredere mediului investițional și să susțină stabilitatea financiară de care România are nevoie în perioada următoare”, se arată într-un mesaj oficial al Guvernului României.

A fost prezent şi un om al lui Iohannis

Klaus Iohannis a trimis şi el un reprezentant la aceste discuţii. Este vorba despre consilierul prezidențial pe probleme economice, Cosmin Marinescu.

Sursă: Guvernul României

A fost subliniată şi nevoie unui dialog eficient între instituţiile statului român, precum şi creșterea capacității administrative în privința absorbției fondurilor europene, mai ales acum, în contextul PNRR.

“În cadrul întâlnirii, a fost subliniată nevoia unui dialog instituțional eficient, prin implicarea convergentă a autorităților statale, fiind trecute în revistă totodată și principalele provocări cu care ne confruntăm în prezent, cum ar fi nevoia de creștere a capacității administrative în privința absorbției fondurilor europene, atât cele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și în programele operaționale”, mai informează Guvernul despre discuţiile de vineri dintre Nicolae Ciucă şi Mugur Isărescu.

 

Eugen Rădulescu, BNR: Aceştia sunt cei care conduc politica românească. Nu se poate aşa ceva

Cu doar o zi înainte, un mesaj foarte dur venea din partea BNR la adresa clasei politice din România. Este vorba despre Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Stabilitate a BNR, care vorbea despre o mare parte a clasei politice care este în zona slab alfabetizată.

“Din păcate, avem o parte mare a clasei politice care este în zona slab alfabetizată. Sunt oameni care îşi termină liceele pe la 40 de ani şi fac câte o facultate din asta de care nu a auzit nimeni pe la 50. Iar aceştia sunt cei care conduc politica românească. Nu se poate aşa ceva.

Noi avem conducători care îşi iau bacalaureatul pe la 35 – 40 de ani. Nu putem progresa în felul acesta. Avem mare nevoie ca oamenii care se pricep să fie cei care iau decizii. Discuţia de astăzi a arătat încă o dată că avem o porţiune mare din societate, nu numai din economie, care merge în direcţia care trebuie.

Trebuie să smulgem cât mai mult din partea cealaltă şi să adăugăm aici pentru ca în viitorii 5, poate 10 ani, să reuşim să fim o pondere mult mai mare înspre Vest decât înspre stagnare”, a declarat, joi, Eugen Rădulescu, în cadrul dezbaterii “Lecţii învăţate în pandemie. Ce urmează?”.