În urma întrevederii, Nicolae Ciucă a informat că principala temă a fost „întărirea cooperării româno-germane pe plan diplomatic şi economic”. Totodată, liberalul a susținut că Germania este „cel mai important partener comercial al României”.

Nicolae Ciucă apreciază sprijinul acordat de Germania

De asemenea, președintele Senatului spune că o cincime dintre exporturile noastre merg către Germania.

Cele aproape 26.000 de companii cu capital german din România ne sprijină în consolidarea economiei, spune Ciucă.

„Întărirea cooperării româno-germane pe plan diplomatic şi economic a fost principala temă a întâlnirii cu Excelenţa Sa ambasadorul Peer Gebauer. Ţara sa este deja cel mai important partener comercial al României, către Germania mergând o cincime dintre exporturile noastre. De asemenea, cele aproape 26.000 de companii cu capital german din România ne sprijină în consolidarea economiei”, a transmis Nicolae Ciucă.

Germania, România
SURSA FOTO: Dreamstime

România a întărit controalele la frontiere

Președintele Senatului a afirmat și că a apreciat sprijinul pe care Germania ni-l acordă în admiterea în spaţiul Schengen.

Totodată, liberalul i-a explicat senatorului că autoritățile române au întărit controalele la frontiere, conform celor mai înalte standarde Schengen.

„L-am asigurat pe ambasador că, deşi România nu se află pe ruta migranţilor din Orientul Mijlociu, autorităţile noastre au întărit controalele la frontiere, conform celor mai înalte standarde Schengen”, a subliniat preşedintele Senatului.

Nicolae Ciucă a vorbit și despre „subiectele arzătoare de pe plan internaţional”. Mai precis, liberalul spune că România şi Germania au „aceeaşi poziţie”, adică „sprijinul lumii libere pentru Ucraina trebuie să continue”.

„Referitor la subiectele arzătoare de pe plan internaţional, România şi Germania au aceeaşi poziţie: sprijinul lumii libere pentru Ucraina trebuie să continue, extinderea Uniunii Europene este o prioritate pentru Balcanii de Vest şi situaţiile tensionate din Gaza şi Marea Roşie au nevoie de soluţionări conforme cu dreptul internaţional”, a completat Ciucă.

Integrarea completă a României în Schengen reprezintă un pas inevitabil

Despre aderarea la Schengen a vorbit și președintele Klaus Iohannis. Acesta a subliniat la începutul lunii că reprezintă „un pas inevitabil”.

Potrivit lui, acest pas ar trebui să aibă loc în cel mai scurt timp posibil. El a evidențiat că, în viziunea sa, accentul cade mai degrabă pe implementare decât pe noi discuții.

Declarațiile au fost făcute înaintea participării președintelui la reuniunea extraordinară a Consiliului European, de la Bruxelles.