Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România are resurse de cupru pentru mulţi ani de acum înainte. Săptămâna trecută, premierul a efectuat o vizită de lucru în judeţul Alba, la Cupru Min.

„Am dorit să văd la faţa locului modul în care îşi desfăşoară activitatea această companie, modul în care sunt exploatate resursele de minerale şi care sunt posibilităţile noastre de valorificare a acestor resurse minerale.

Este clar că avem resurse de cupru pentru foarte, foarte mulţi ani de aici înainte, motiv care trebuie să stea pe masa fiecăruia dintre noi care putem să găsim soluţii pentru prelucrarea minereului de cupru în România.

Acolo m-am asigurat că locurile de muncă sunt în continuare protejate şi asigurate, fiind vorba de o resursă deosebit de importantă pentru toate dezvoltările din planurile noastre de consolidare economică”, a declarat, miercuri, Nicolae Ciucă.

Guvernul va asigura folosirea pentru investiţii a 50% din profitul companiei Cupru Min

Totodată, premierul a anunțat că Guvernul său urmează să aprobe miercuri un memorandum prin care se asigură folosirea pentru investiţii a 50% din profitul Cupru Min.

„Practic, este o decizie pe care o luăm la fel cum am făcut-o pentru Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Transgaz. Este foarte important să înţeleagă, inclusiv managementul companiilor de stat, că se pot dezvolta doar prin investiţii.

Există disponibilitate la nivelul Guvernului pentru aceste investiţii şi în felul acesta ne aducem partea noastră de sprijin pentru industria românească şi pentru companiile de stat, cu condiţia ca managementul fiecărei companii să performeze şi să fie în măsură să gestioneze activitatea şi producţia, astfel încât să poată să retehnologizeze şi să îmbunătăţească toate capacităţile de producţie”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a ordonat controale ample pe piața de energie din România

Miercuri, 3 august, Nicolae Ciucă a cerut ca ANRE, Consiliul Concurenţei, dar şi alte autorităţi competente să demareze controale ample pe piața de energie din România.

„Ținând cont de evoluția prețului la energie și de diferența dintre prețul mediu ponderat la producător și cel cu care se vinde energia pe piață, Consiliul Concurenței, împreună cu ANRE, cu toți cei care au responsabilități în domeniu, vă rog să verificați această evoluție a prețului.

Așa cum am putut să înțeleg din tot ceea ce însemna acest mecanism de producere și vânzare a energiei, piața zilei următoare trebuia să fie una de echilibrare, or putem să vedem că a devenit chiar una consolidată de tranzacționare a energiei.

Vă rog să verificați dacă se produc elemente speculative în tot acest ansamblu”, a fost mesajul transmis miercuri, 3 august, de către premierul Nicolae Ciucă.